Στα 52 ανέρχονται τα μηχανήματα έργου (Grader, JCB, Bob Cat, φορτωτές, αλατιέρες, κι άλλα οχήματα) τα οποία «έριξε» στη μάχη, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Ελπίδα, ο Δήμος Διονύσου, ενώ παράλληλα είχε προμηθευτεί 900 τόνους αντιπαγετικού αλατιού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση απολογισμού του έργου του ο Δήμος Διονύσου, από τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου έως το απόγευμα της Τρίτης, την περιοχή έπληττε έντονη χιονόπτωση με με χαρακτηριστικά χιονοθύελλας, με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου καθώς και εθελοντικά κλιμάκια αλλά και ιδιώτες να βρίσκονται στην πτώση γραμμή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Η δυσκολίες αποχιονισμού και προσπάθεια καθαρών οδικών αρτηριών

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «προτεραιότητά μας από την πρώτη στιγμή ήταν η άμεση απελευθέρωση του κεντρικού οδικού δικτύου, η οποία με τη βοήθεια και της Περιφέρειας κατέστη εφικτή από την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, δηλαδή τη Δευτέρα 24/1, με κάποια προσωρινά προβλήματα στη Λεωφόρο Κρυονερίου που ανήκει στην ευθύνη της «Νέας Οδού».

Το βράδυ της Τρίτης 25/1 διανοίξαμε ένα  σημαντικό κομμάτι του δευτερεύοντος δικτύου ενώ την Τετάρτη 26/1 ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό του 90% του συνολικού οδικού δικτύου. Την Πέμπτη 27/1 συνεχίσαμε τον αποχιονισμό του δευτερεύοντος και τριτεύοντος οδικού δικτύου, με τον παγετό όμως να παραμένει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών».

Η δημοτική Αρχή κάνει λόγο για καταπόνηση του στόλου οχημάτων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές μηχανικές βλάβες, ενώ δεν αποφεύχθηκαν ατυχήματα χειριστών. «Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο του αποχιονισμού σε πολλά σημεία (πολύ στενοί ή επικλινείς δρόμοι με μεγάλες ανωφέρειες και κατωφέρειες) ήταν πολύ δύσκολο έως και προβληματικό, εξαιτίας του ολισθηρού οδοστρώματος λόγω του ισχυρού παγετού αλλά και των δεκάδων σταθμευμένων οχημάτων που εμπόδιζαν τη διέλευση των μηχανημάτων του Δήμου. Παράλληλα σημαντική ήταν η καταπόνηση του στόλου οχημάτων του Δήμου αλλά και των ιδιωτών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές μηχανικές βλάβες. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε και κάποια ατυχήματα χειριστών, ευτυχώς όχι με σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι έδωσαν μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες» αναφέρει ο Δήμος.

Η αυτοκριτική του Δήμου Διονύσου

Η δημοτική Αρχή δεν απέφυγε να κάνει και την αυτοκριτική της για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας επισημαίνοντας ότι «Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια ενδεχομένως να μπορούσαμε να πάμε καλύτερα και σίγουρα δε λειτούργησαν όλα στην εντέλεια, ούτε αποφύγαμε σε κάποιες περιπτώσεις τα λάθη. Όμως, ο Δήμος μας ήταν από την πρώτη στιγμή «παρών» στο μέτωπο της μάχης, μέρα και νύχτα. Η προετοιμασία του Δήμου μας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ήταν επαρκής, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης».

Πώς αποφεύχθηκε το παράδειγμα της «Μήδειας»

Λαμβάνοντας μαθήματα από την περσυνή κακοκαιρία «Μήδεια», ο Δήμος Διονύσου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «Έγκαιρα εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη υδροδότηση όλων των περιοχών του Δήμου μας. Συγκεκριμένα μεριμνήσαμε για την τοποθέτηση γεννητριών στα αντλιοστάσια, κάτι που ποτέ δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη εξασφαλίσαμε τη συνεχή λειτουργία του κεντρικού Δημαρχείου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, της ΕΣΤΙΑΣ ακόμη και του Αστυνομικού Σταθμού Διονύσου, με γεννήτριες που τοποθετήσαμε για την περίπτωση πιθανού τυχόν black out, κάτι που είχε συμβεί με τη “Μήδεια”».

Κοπές δένδρων και περιορισμός διακοπών ηλεκτροδότησης

Όπως επισημαίνει ο Δήμος, «Χάρη στις αλλεπάλληλες κοπές δένδρων όλο το προηγούμενο διάστημα, περιορισμένες ήταν φέτος οι διακοπές ηλεκτροδότησης στο Δήμο μας. Στις περιπτώσεις που σημειώθηκαν τελικά βλάβες ο Δήμος μας -παρά το γεγονός ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα και ευθύνη- είχε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ και κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματική πίεση προκειμένου τα συνεργεία της να επισπεύσουν τις αποκαταστάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ σύντομα ο Δήμος Διονύσου θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει, μαζί με το Υπουργείο περιβάλλοντος και τη ΔΕΔΔΗΕ, ένα σημαντικό πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων χαμηλής και μέσης τάσης».

Επιλύθηκαν πάνω από 120 περιστατικά

«Η Πολιτική Προστασία και η Κοινωνική Υπηρεσία χειρίστηκαν και επίλυσαν πάνω από 120 περιστατικά όπως εγκλωβισμούς, πυρκαγιές, αναζητήσεις  αγνοουμένων, διακομιδές  τραυματιών, μεταφορές  νεφροπαθών, κοπές  δέντρων και  άλλες  παροχές  βοήθειας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ορισμένα:

– Χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς

– Παροχή βοήθειας σε ασθενείς που κάνουν ενεσοθεραπεία

– Διάνοιξη δρόμων για μεταφορά ασθενών και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

– Απεγκλωβισμός μητέρας με 3 παιδιά

– Μεταφορά πολίτη σε Εμβολιαστικό Κέντρο

– Αγορά και μεταφορά φαρμάκων σε σπίτια

– Μεταφορά νοσηλευτριών σε κατάκοιτους ασθενείς

– Απεγκλωβισμοί και μεταφορά ασθενών που πραγματοποιούν χημειοθεραπεία

– Μεταφορά ασθενών για αιμοκάθαρση και μετάγγιση αίματος

– Μεταφορά και φιλοξενία αστέγων

– Μεταφορά επειγόντων περιστατικών σε Νοσοκομεία («Υγεία», «Μητέρα», «ΚΑΤ», «Νεφροϊατρική»)

– Παροχή πετρελαίου θέρμανσης

– Προσφορά ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων

– Παροχή τροφίμων σε ευπαθείς οικογένειες

– Αντιμετώπιση περιστατικών υγείας (καρδιακά και ισχαιμικά επεισόδια, κατάγματα, μετεγχειρητική φροντίδα καρκινοπαθών κλπ)

– Συνεργασία με Γενικό Ιατρό Χειρουργό και Φαρμακοποιό

– Απομάκρυνση οχημάτων σε συνεργασία με Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία

– Μεταφορά εγκύων γυναικών

– Μεταφορά ιδιώτη γιατρού σε ασθενή για συρραφή τραύματος σε κεφάλι

– Διευκόλυνση μεταφοράς γιατρών (προς Εμβολιαστικά Κένντρα και ΙΚΑ)

– Παροχή γευμάτων, σάντουιτς και νερών σε προσωπικό έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Βριλησσίων: Αποζημιώνει τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές από πτώση δένδρων – Ποια η διαδικασία

Πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα γειτονιές στο Χαλάνδρι – Μετακινούνται σε ξενοδοχεία ευπαθείς ομάδες

Γιατί οι εταιρείες επιστρέφουν στο Μαρούσι