Σε «κατάσταση συναγερμού» ο Δήμος Διονύσου, αναμένοντας την ισχυρή κακοκαιρία, η οποία, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ. αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες, μεταξύ άλλων περιοχών και τον Διόνυσο.

Το φαινόμενο εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εκτίμηση αναφορικά με το μέγεθος, την ένταση και τις πιθανές επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να υπάρξουν περιοδικές χιονοπτώσεις με κύρια χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες αλλά και τον ισχυρό παγετό που αναμένεται να επηρεάσει το οδικό δίκτυο του Δήμου.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Την Πέμπτη 20/1 συνήλθε το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπου αποφασίστηκε η υλοποίηση προληπτικών ενεργειών με σκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά τη χιονόπτωση και τον παγετό (μηχανήματα αποχιονισμού του Δήμου και ιδιωτών εφόσον χρειαστεί, ρίψη αλατιού, λειτουργία γεννητριών όπου απαιτείται, ενεργοποίηση κοινωνικής υπηρεσίας για ευπαθείς ομάδες κλπ). Το Συντονιστικό Όργανο θα συνεδριάσει και τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας κι όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, για να παρέμβουν όπου χρειαστεί σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κι όλες τις υπηρεσίες της Πολιτείας.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Για το διάστημα της κακοκαιρίας οι πολίτες θα πρέπει καταρχήν να απευθύνονται για έκτακτα συμβάντα (πτώσεις δένδρων κλπ) στο τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199.

Παράλληλα, θα μπορούν να απευθύνονται και στα τηλεφωνικά κέντρα του Δήμου Διονύσου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (213 2030600 & 210 8144450) τα οποία θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ενέργειες για τις ευπαθείς ομάδες

Ο Δήμος Διονύσου έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στους ευπαθείς συμπολίτες μας μέσω της λίστας ευπαθών ομάδων που έχει δημιουργήσει. Παράλληλα με τα ως άνω τηλέφωνα επικοινωνίας, για τυχόν αιτήματα παροχής βοήθειας θα λειτουργεί και το τηλέφωνο 210 6218770.

Θερμαινόμενοι χώροι

Για το διάστημα της κακοκαιρίας υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και διάθεσης  θερμαινόμενου χώρου στο Πολιτιστικό κέντρο Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται επί της οδού Πεντζερίδη 3 στον Άγιο Στέφανο, που μπορεί να φιλοξενήσει όσους αναζητούν ένα ζεστό χώρο για να προστατευθούν από το κρύο.

Σε περίπτωση αστέγων στα όρια του Δήμου, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν  στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μέσω τηλεφώνου στο 213 213 9806 & 6987 221852 ή στα τηλεφωνικά κέντρα του Δήμου Διονύσου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (213 2030600 & 210 8144450) ώστε να ενημερωθεί ο πολίτης για το θερμαινόμενο χώρο.

Μέριμνα για τα αδέσποτα

Ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη μεριμνήσει προμηθεύσει τα φιλοζωικά σωματεία, τους εθελοντές αλλά και τις Δημοτικές Κοινότητες, με ικανή ποσότητα τροφών οι οποίες προορίζονται για τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση και σε όλους τους κατοίκους να μεριμνήσουν για την προστασία των αδέσποτων ζώων που μπορεί τυχαία να βρεθούν στο χώρο τους, παρέχοντάς τους τροφή και νερό τις μέρες που θα διαρκέσει η κακοκαιρία.

Ο Δήμος Διονύσου έχει ενεργοποιήσει την Υπηρεσία Φιλοζωίας κι όλο τον υποστηρικτικό μηχανισμό για να παρέμβει όπου κριθεί αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί είτε να βοηθήσει είτε να αναφέρει κάποιο περιστατικό για αδέσποτο ζώο που χρήζει βοήθειας μπορεί να καλεί στα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και στο τηλέφωνο 6930 074754 (κα Μιράντα Μπακαφούκα).

Ειδική υποστήριξη από εθελοντές

Στις μέρες της κακοκαιρίας και παράλληλα με τη συνδρομή του Δήμου και της Πολιτείας, κάθε βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν φορείς και πολίτες μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό το Αυτοτελές Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού έχει δημιουργήσει ειδική φόρμα για την καταγραφή της δυνατότητας που έχουν οι πολίτες να προσφέρουν στο πλαίσιο της επερχόμενης κακοκαιρίας όπως:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (Αυτοκίνητο 4Χ4, Αλυσοπρίονο, Γεννήτρια, Έτοιμα Γεύματα, Νερά, Χυμούς, Θερμαινόμενος χώρο για φιλοξενία συμπολιτών, Χώρος για φιλοξενία αδέσποτων ζώων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας κλπ)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (Γνώσεις Διάσωσης και Α΄Βοηθειών, Ιατρικές Γνώσεις, Νοσηλευτικές Γνώσεις, Κτηνιατρικές Γνώσεις, Δυνατότητα μεταφοράς ατόμων που χρήζουν βοήθειας, Δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικού υλικού).

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα που βρίσκεται στο σύνδεσμο https://bit.ly/3tHfVsq ή εναλλακτικά να επικοινωνήσει με το Αυτοτελές Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού στα τηλέφωνα 213 2139812, 213 213 9810 ή στο email: diavoulefsi-ethelodismos@diavoulefsi.gr

Περιοχές για προμήθεια αλατιού

Αλάτι για τους πολίτες θα διατίθεται στα πιο κάτω σημεία καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες:

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Λακωνίας 3 – Αμαξοστάσιο

ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Λ.Διονύσου & Βερόης (μετά την οδό Βωμού Διονύσου δεξιά)

ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Παραδείσου & Μαραθωνομάχων (πάνω από το Γήπεδο Κρυονερίου)

ΣΤΑΜΑΤΑ

Μαραθώνος 10 (απέναντι από τη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας)

Διαβάστε περισσότερα

Σίμος Ρούσσος: Έκλεισε συμφωνία για PCR με 24 ευρώ – Πώς θα το αξιοποιήσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Δήμου Χαλανδρίου

Ρολόι της Αποκάλυψης: Δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα – Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα

Κατάληψη Λυκείου Μελισσίων: Εικόνες ντροπής με βανδαλισμούς στις σχολικές υποδομές