Στην κλασική ελληνική ταινία «Μια ζωή την έχουμε», ο πρωταγωνιστής (Δημήτρης Χορν) ονειροπολεί διαρκώς και ονειρεύεται τη μέρα που θα ξεκινήσει το «ταξίδι στα Κύθηρα». Ακόμα και όταν γίνεται πάμπλουτος, αυτό, το «ταξίδι στα Κύθηρα» ονειρεύεται να κάνει με τη γυναίκα που έχει ερωτευτεί.

Ανεξάρτητα με το αν τα Κύθηρα είναι ένας φανταστικός -γι’ αυτόν- προορισμός, η εμμονή του αυτή είναι ικανή να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που κάνει τα Κύθηρα τόσο ονειρεμένα.

Έφτασε η ώρα λοιπόν, να κάνετε κι εσείς αυτό το ταξίδι στα Κύθηρα. Το αληθινό. Να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε αυτόν τον ονειρεμένο προορισμό, να περιπλανηθείτε στα σοκάκια και τα μονοπάτια της καρδιάς, του κρυφού έρωτα.

Το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του εν Κρημνώ βρίσκεται σε σπήλαιο βόρεια του οικισμού Καψαλίου σε απόκρημνη πλαγιά

Τα Κύθηρα είναι το νησί που καταργεί τα σύνορα ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα. Η ουτοπία που απεικονίζει ο πίνακας του Αντουάν Βατό «Επιβίβαση για τα Κύθηρα», μπορεί να γίνει βίωμα, φτάνει να θες να ασπαστείς το βαθύτερο νόημα της ζωής που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Έρωτας, Φύση, Ελευθερία.

Έρωτας; Γιατί έρωτας; Ίσως να μην το ξέρετε, αλλά σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Κύθηρα είναι ο τόπος γέννησης της θεάς Αφροδίτης. Ο Ησίοδος γράφει ότι η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού.

Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνεχεία τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτιδα του νησιού.

Ιδανικό νησί για έρωτα, αλλά ιδανικό και για χαλάρωση. Ξεχάστε τις πολύβουες πόλεις και τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής. Τα Κύθηρα έχουν μόνο χωριά και τα περισσότερα εξ αυτών είναι ορεινά. Οπότε η χαλάρωση, η ξεκούραση, τα χαμόγελα, είναι τρόπος ζωής στο νησί.

Ο Αβλέμονας είναι παραθαλάσσιος οικισμός της τοπικής κοινότητας Μητάτων

Πώς θα πάω

Τοποθετημένα στη νότια Ελλάδα, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, στο σημείο που το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος συναντώνται, τα Κύθηρα είναι ένα μικρό νησί, με μήκος μόλις 29 χιλιόμετρα και πλάτος 18 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, το μήκος των ακτογραμμών των Κυθήρων είναι περίπου 90 χιλιόμετρα.

Το νησί συνδέεται με την πρωτεύουσας της Ελλάδας, με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, με πτήσεις που σε μόλις 35 λεπτά προσεγγίζουν τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων. Φυσικά, στο νησί μπορείτε να πάτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.

Υπάρχουν επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Πελοπόννησο, από τα λιμάνια Νεάπολης και Γυθείου εάν επιλέξετε να μεταβείτε οδικώς ενώ μπορείτε να έλθετε στα Κύθηρα και από την Κρήτη παίρνοντας το πλοίο από το λιμάνι της Κίσσαμου. Στα Κύθηρα υπάρχει η επιλογή προσέγγισης με σκάφος, αφού υπάρχει η μαρίνα στο Καψάλι Κυθήρων που μπορείτε να έχετε όλες τις απαραίτητες παροχές για να ένα ασφαλή και άνετο ναύσταθμο.

Must See

Ένα τόσο μικρό με τόσα πολλά αξιοθέατα -εκτός από τις παραλίες. Ανάμεσα στα παραδοσιακά χωριά και κατάφυτο λοφώδες τοπίο, ξεχωρίζουν τα βυζαντινά και τα ενετικά μνημεία, ενώ ωραίο θα είναι να επισκεφθείτε δύο φάρους: Αυτόν του Μουδαρίου, στο βόρειο άκρο του νησιού, ο οποίος χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους, ενώ στο λιμάνι του Καψαλίου, στο νότιο τμήμα του νησιού, βρίσκεται φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1853. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τους ναους της Αγίας Σοφίας που είναι χτισμένοι μέσα σε σπήλαια, στο Μυλοπόταμο, τον Κάλαμο και την Αγία Πελαγία.

Αν… κουραστείτε με την ξεκούραση, μπορείτε να φύγετε από τη Χώρα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το κάστρο και τα στενά της και να μεταβείτε στο Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι απ’ το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.

Αξίζει επίσης να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, επισκεπτώμενοι την ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, την Παλαιοχώρα, καθώς και την Κακή Λαγκάδα, την έξοδο του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας, νότια της Αγ. Πελαγίας, καθώς και το Μυλοπόταμο, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο. Αν περάσετε από το Κατούνι, αξίζει να δείτε τη γέφυρα που έφτιαξαν οι Άγγλοι το 1829 και η οποία ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.

Οι κυριότερες παραλίες είναι το Διακόφτι, η Παλαιόπολη, το Καλαδί, οι Όχελες, η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καψάλι,η Αγία Πελαγία, οι Φούρνοι, ο Χαλκός, η Κομπονάδα,η Πλατιά Άμμος.