Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και το έκτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Είναι πολυσυζητημένη, πολυφωτογραφημένη και… κινηματογραφημένη, αφού σε αυτή γυρίστηκε «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».

Από την αρχαιότητα αποτελούσε επίκεντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για την αρχοντική, μοναδική βλάστησή της, αλλά ακόμα και για θέματα που δεν φαντάζεται κανείς. Όπως για παράδειγμα την… ορθογραφία της, μιας και ο Όμηρος πρότεινε τη γραφή της με δύο «λ».

Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά

Αλλά η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο το χθες. Είναι και το σήμερα. Και έχει τα πάντα. Μια κοσμοπολίτικη, αρχοντική ομορφιά, από τις παραλίες που κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους, στην οροσειρά του Αίνου με τον εθνικό δρυμό, τα σπήλαια του νησιού, τις τοπικές λιχουδιές, τα πολυτελή θέρετρα, τα κρυστάλινα νερά.

Και, φυσικά, η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο το νησί με τους ατέλειωτους φυσικούς θησαυρούς, τα μυστήρια και τα ταξίδια στο χρόνο, αλλά και την απίθανη τοπική κουζίνα. Είναι και οι… Κεφαλονίτες, τους κατοίκους του νησιού: Γλεντζέδες, γελαστοί, «έξω καρδιά». Νησί μεγάλων ποιητών, συγγραφέων, μουσικών. Σας χαρίζει μια ανάλαφρη χαρά και ευδιαθεσία, μια ανεμελιά ζηλευτή και αξέχαστη.

Πώς θα πάω

Στην Κεφαλονία μπορεί κανείς να φτάσει αεροπορικώς, μιας και το νησί έχει τον Κρατικό Αερολιμένα «Άννα Πολάτου». Αλλά και με πλοίο. Το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με δρομολόγια πλοίων κυρίως από το λιμάνι της Κυλλήνης και το λιμάνι της Πάτρας. Αλλά μπορεί να γίνει αφετηρία και για island hopping στο Ιόνιο -στο μέσο του οποίου βρίσκεται- καθώς συνδέεται με Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, αλλά και με Ηγουμενίτσα, Αστακό, Μπάρι και Μπρίντιζι!

Must See

Έντεκα φορές. Τόσες έχει ψηφιστεί η παραλία του Μύρτου ως η καλύτερη της Ελλάδας. Αλλά όλες αυτές οι φορές και οι αμέτρητες που έχει βραβευθεί ως μια από τις καλύτερες του πλανήτη, είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν την απίθανη ομορφιά τους. Και, ποιος ο σκοπός του περάσματος από τον μάταιο τούτο κόσμο, εάν δεν καταφέρει κανείς να δει μια φορά στη ζωή του τις ομορφιές που φτιάχνει η φύση;

Αξίζει να τη δει, καθώς τα ωραία σε αυτή τη ζωή, δεν κρατάνε για πάντα. Όπως για παράδειγμα δεν κράτησε η πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου. Οι τελευταίοι σεισμοί προκάλεσαν κατολισθήσεις που γκρέμισαν τα σκαλοπάτια απ’ τα οποία κατέβαινε κανείς σε αυτές και τώρα πια η πρόσβαση έγινε επικίνδυνη. Αλλά η Κεφαλονιά δεν έχει μία και δύο μόνο παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο.

Καταγάλανα ή γαλαζοπράσινα νερά μπορεί να δει κανείς στην τεράστια (μήκους 5 χιλιομέτρων!) παραλία της Σκάλας, στο Φώκι, όπου τα νερά συναντώνται με τις ελιές και τα κυπαρρίσια, το Μακρύ Γυαλό, τα Λαγκαδάκια, αλλά και το Ξι: Μια πανέμορφη, ξεχωριστή παραλία με κόκκινη άμμο και αργιλώδη βράχια, όπου μπορεί κανείς να κάνει και δωρεάν… σπα με τον γκρίζο άργιλο που χαρίζει απλόχερα η φύση.

Κεφαλονιά, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι παραλίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό, σαν να είναι βγαλμένο από χολιγουντιανό σκηνικό σπήλαιο της Μελισσάνης, αλλά και να κάνετε μια εκδρομή στον εθνικό δρυμό του Αίνου. Και φυσικά, να δοκιμάσετε τις ντόπιες συνταγές, όπως μάντολες, μπακαλιαρόπιτα, τσιγαρίδια και να πιείτε ρόμπόλα.