Στο… κέντρο του Αιγαίου δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ένα πανέμορφο νησί το οποίο τα συνδυάζει όλα με μέτρο. Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, έχει όλα όσα θα περιμένατε και… ακόμα περισσότερα: Παραδοσιακούς οικισμούς με ολόλευκα σπιτάκια με κυκλαδίτικα μπλε παραθυρόφυλλα και γραφικά σοκάκια ανάμεσα στα οποία θέλει να «χαθεί» κανείς.

Λιχουδιές που φτιάχνουν οι φιλόξενοι κάτοικοι, αμέτρητες παραλίες με χρυσές αμμουδιές. Το (άλλο) νησί των ανέμων έχει επίσης μουσεία, αξιοθέατα και ζηλευτή νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο- αλλά και άπειρα μέρη για να χαλαρώσει κανείς και να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Δεν έχει τυχαία ψηφιστεί μια χρονιά «καλύτερο νησί του κόσμου».

Πώς θα φτάσω

Η πρόσβαση σε αυτό, είναι πανεύκολη! Μπορείτε να πάτε στο νησί με το καράβι από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα λιμάνια της Παροικιάς ή της Νάουσας. Η Πάρος διαθέτει κι αεροδρόμιο, στην περιοχή Βουτάκος Αγκαιριάς, 9 χλμ δυτικά της Παροικιάς, επομένως μπορείτε να φτάσετε κι αεροπορικώς από το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Must see

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά. Μια όμορφη πόλη, στεφανωμένη από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς μόνο και μόνο για την εκπληκτική θέα γύρω από τον οικισμό. Η Παροικιά με τα γραφικά σπιτάκια και τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά φημίζεται για την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (του 6ου αι. μ.Χ.) με τις 99 φανερές πόρτες και τη μία μυστική, σύμφωνα με την παράδοση.

Στην ευρύτερη περιοχής της παλιάς πόλης και γύρω από το κάστρο βρίσκονται γύρω στα 40 εκκλησάκια που αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί. Μην παραλείψετε να περπατήσετε κατά µήκος του κεντρικού δρόµου της Αγοράς (οδός Λοχαγού Φωκιανού), που είναι γεµάτος µε χαρακτηριστικά κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτίρια.

Δεν είναι μόνο η Παροικιά που αξίζει να δει κανείς, ωστόσο. Σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχουν αξιοθέατα και μαγικές ομορφιές, όμως ακόμα και ανάμεσά τους, ξεχωρίζουμε κάποιες. Όπως, για παράδειγμα, την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες.

Ένα καταπράσινο τοπίο, ένας βιότοπος σαν βγαλμένος από παραμύθι: Μια μικρή, καλυμμένη από πυκνή βλάστηση, πηγή και δέντρα. Δέντρα τα οποία είναι καλυμμένα από χιλιάδες πεταλούδες, μεταξύ των οποίων η μοναδική Tiger Moth. Οι πολύχρωμες πεταλούδες μετατρέπουν την –ήδη παραδεισένια- περιοχή σε παράδεισο επί γης από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Άλλο must see είναι, φυσικά, η κοσμοπολίτικη Νάουσα. Το ψαροχώρι που μετατράπηκε σε in προορισμό για όλο τον πλανήτη, με τις υπέροχες παραλίες και την εκπληκτική νυχτερινή ζωή.

Tips: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη λιγότερο γνωστή πλευρά του νησιού. Από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου με τη θέα στο απέραντο γαλάζιο που κόβει την ανάσα, στο χιλίων ετών μονοπάτι που συνδέει τα χωριά Πρόδροµο και Λεύκες- το τυλιγμένο από τις βουκαμβίλιες χωριό, μέχρι τους αρχαίους νεώσοικους (τα µέρη στα οποία προφύλασσαν τα πλοία), αλλά και το σπήλαιο των δαιµόνων µε σταλαγµίτες και σταλακτίτες!