Εάν η ζωή είναι δύσκολη και περιπετειώδης σαν Οδύσσεια, τότε σίγουρα και αυτή επικεντρώνεται στην αναζήτηση, την «ανακάλυψη» της δικής μας Ιθάκης.

Ακόμα και αν αυτή δεν είναι ο τελικός προορισμός, η λύτρωση μετά την περιπέτεια μιας Οδύσσειας, όπως ήταν για τον πρωταγωνιστή του ομηρικού έπους, είναι τουλάχιστον επιβεβλημμένο να έχει επισκεφθεί κανείς, έστω μια φορά στη ζωή του, το νησί για το οποίο πέρασαν τόσα πολλά ο πολυμήχανος Οδυσσέας και οι σύντροφοί του.

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», λοιπόν, την πολυτραγουδισμένη, δε μπορεί να μην παρατηρήσεις το στολισμένο με τις ανυπέρβλητες ομορφιές της άγριας και ήρεμης φύσης τοπίο.

Ο συνδυασμός είναι τέτοιος που κάνει το τραγούδι των Σειρήνων να μοιάζει με… παραφωνία: Τα βαθυγάλανα- γαλαζοπράσινα νερά του Ιουνίου σε λευκές ακρογιαλιές, οι παραδοσιακοί οικισμοί με την απίθανη κουζίνα δίπλα στο κύμα, τα απόκρημνα γυμνά τοπία, οι απόκρυφες σπηλιές, οι απάνεμοι κατάφυτοι κόλποι, τα ανεμοδαρμένα ακρωτήρια αλλά και οι αρχαιολογικοί θησαυροί, μαγεύουν τον επισκέπτη.

Αλλά η Ιθάκη δεν είναι μόνο ομορφιές της φύσης και τοπία. Συνδυάζει όλα τα είδη της αγωγής της ψυχής. Αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στο νησί τα βράδια του καλοκαιριού. Πολυάριθμα τοπικά πανηγύρια με εξαιρετικής ποιότητας θιακό κρασί και ντόπιες σπεσιαλιτέ (όπως το φοβερό γλυκό ροβανί) γίνονται αφορμή για ανόθευτη διασκέδαση.

Πως θα πάω

Περιέργως για ένα τόσο σημαντικό νησί, η Ιθάκη δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο (παρά μόνο ελικοδρόμιο- εάν έχετε την άνεση να ναυλώσετε ένα). Διαθέτει όμως ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα -επίσης πανέμορφα- γύρω νησιά. Έτσι, μπορείτε να φτάσετε στην Ιθάκη με πλοία της γραμμής από την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και την Κυλλήνη.

Must see

Αφετηρία σας θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, το Βαθύ. Χτισμένο αμφιθεατρικά στον μυχό καταπράσινου φυσικού κόλπου, ο όμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός με την έντονη βενετσιάνικη επιρροή, με τα όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα γραφικά πέτρινα καντούνια, είναι ιδανική αφετηρία για να γνωρίσετε τα αξιοθέατα. Σε απόσταση αναπνοής από το Βαθύ, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό Περαχώρι και το δάσος Αφεντικός Λόγκος, καθώς και τα μεσαιωνικά ερείπια της Παλαιοχώρας.

Έχετε μαγευτεί από την ιστορία του Οδυσσέα και της Πηνελόπης; Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο και συνεχίστε προς το βαραθρώδες Σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά.

Επιλέξτε την πύλη των θνητών ή εκείνη των θεών για να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. Λίγο μακρύτερα, στον μικρό παραλιακό οικισμό του Αετού, θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Αλαλκομενές» (περίπου, 800 π.χ.) ή κάστρο του Οδυσσέα και ίχνη από Κυκλώπεια Τείχη στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.

Θα απολαύσετε επίσης τις βοτσαλωτές παραλίες – η άμμος σπανίζει στην Ιθάκη – με τα διάφανα νερά σε όλους τους τόνους του γαλάζιου και δέντρα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Λούτσα, το Σαρακήνικο, το Γιδάκι, τον Άσπρο Γιαλό, τις Αφάλες με την πυκνή βλάστηση και τις βραχώδεις ακτές, τα Κορβούλια με τα δροσερά νερά…

Αξίζει να επισκεφθείτε την εξωτικής ομορφιάς παραλία της Πλατιάς Άμμου που θεωρείται η καλύτερη της Ιθάκης. Φαρδιά, με ψιλή ολόλευκη άμμο και διαυγή καταγάλανα νερά, είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης, με τα τοπικά καϊκάκια ή με σκάφος.

Αν είστε λάτρεις των καταδύσεων, θα λατρέψετε τα υποθαλάσσια τοπία ανυπέρβλητης ομορφιάς, τα πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα υποβρύχια σπήλαια, τις βαθιές υποθαλάσσιες λεκάνες και τους υφάλους που φιλοξενούν εκατοντάδες είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, προσφέροντας στα μάτια του ελεύθερου δύτη εικόνες ανεπανάληπτες.