Τεράστιες οι απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο της πόλης του Δήμου Χαλανδρίου, από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Από την έναρξη της χιονόπτωσης, στις 24 Ιανουαρίου  και έως σήμερα έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου  (είτε από αιτήματα δημοτών είτε από αυτοψίες των συνεργείων και των γεωπόνων) 717 σημεία που χρήζουν παρέμβασης.

Έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε 353 σημεία από την υπηρεσία Πρασίνου, σε 6 σημεία από άλλες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ) και σε 12 περιπτώσεις, κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε ανάγκη παρέμβασης. Τόσο η καταγραφή και οι αυτοψίες όσο και οι εργασίες αποκατάστασης είναι σε εξέλιξη.

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Πρασίνου, τα είδη δέντρων που επλήγησαν από τη χιονόπτωση ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πεύκα και άλλα αειθαλή είδη (ευκάλυπτοι, βραχυχίτωνες, δάφνες απόλλωνος, μιμόζες, χαρουπιές κλπ.) που συγκρατούν μεγάλο όγκο χιονιού στο φύλλωμά τους και σπάνε λόγω του μεγάλου βάρους.

«Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις έγιναν από μια υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό, που βρέθηκε ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, εν μέσω ισχυρής χιονόπτωσης, στου δρόμους αντιμετωπίζοντας βαρύτατα περιστατικά. Η διάνοιξη  της οδού Παπανικολή από τα πεσμένα δέντρα το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιανουαρίου οφείλεται αποκλειστικά στις παρεμβάσεις της υπηρεσίας Πρασίνου, παρά τα όσα διαβάσαμε στις ανακοινώσεις των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων περί …ανύπαρκτου δήμου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κώστας Ευθυμίου.

Ελαχιστοποίηση του κινδύνου πτώσης δέντρων

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Πρασίνου προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο πτώσης δέντρων ή κλαδιών σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου, πραγματοποιεί αυτοψίες και εργασίες συντήρησης των δέντρων καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσον αφορά στις κλαδεύσεις, σε ετήσια βάση κλαδεύονται πάνω από 500 ψηλά δέντρα με χρήση γερανοφόρου και πάνω από 1.000 χαμηλά, με επίγεια συνεργεία. Από τα ψηλά δέντρα που κλαδεύονται κάθε χρόνο, το 30-35% αφορά επεμβάσεις σε πεύκα, καθώς εμφανίζουν προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, οι δυνατότητες κλάδευσής τους είναι περιορισμένες, καθώς δεν αναβλαστάνουν, ενώ η αφαίρεση βλάστησης έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ισορροπία τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ενοικιάσεις ακινήτων: Σε ποιες περιοχές των Βορείων Προαστίων εκτινάχθηκαν οι τιμές (πίνακες)

Απογραφή 2021: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όσους δεν την έκαναν

Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο των 100 ευρώ