Τα επόμενα βήματα για την επίτευξη της ανοσίας κατά του κορωνοϊού παρουσίασαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες, δηλαδή στους υγειονομικούς, αλλά και στου πολίτες άνω των 60 ετών.

Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης

Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με την ίδια Μαρία Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από το 1.378.000 πολιτών που έλαβαν την τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από τη δεύτερη δόση.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, από το CDC αναμένεται σύντομα να δοθούν δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ. «Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού» είπε.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τους άνω των 60 ετών

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα αυτά αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία και με ανοσολογικές μελέτες συνέχισε η καθηγήτρια. «Ενδεικτικά να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 ως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 58,02% ενώ οι θάνατοι σε αυτή την ομάδα το 48%» από το καλοκαίρι.

Ως προς τις μελέτες έχουμε αξιόλογες μελέτες στη χώρα από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λάρισας και το ΕΚΠΑ, όπου φαίνεται πως η χημική ανοσία κι η κυτταρική εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Γιατί είναι σημαντική η χορήγηση τρίτης δόσης στους υγειονομικούς

Τρίτος παράγων που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αυξημένη έκθεση. «Εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί» συνέχισε η καθηγήτρια.

«Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική σύμπτωση γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας» συνέχισε. Η τρίτη δόση θα γίνει έπειτα από 6 έως 8 μήνες στους υγειονομικούς.

Στη συνέχεια, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως ο FDA χορήγησε πριν 3 μέρες έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Επί του παρόντος δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό και αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Ενημέρωση κάθε Τετάρτη για τους μαθητές 4-17 ετών που νοσούν

Πυρόπληκτοι: Πιστώνονται εκατ. ευρώ σε 717 δικαιούχους

Ρύθμιση 100 – 120 δόσεων: Άνοιξε το myBusinessSupport για επανένταξη των πληγέντων