Την επιστροφή του στο κέντρο της Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 10 Οκτωβρίου ο δακτύλιος, με στόχο να αποσυμφορηθεί η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Έτσι, το μέτρο τίθεται και πάλι σε ισχύ έως τις 21 Ιουλίου, έπειτα κι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών.

Από το μέτρο του δακτυλίου θα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις και, συγκεκριμένα, ελεύθερα θα κινούνται τα οχήματα που έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν επίσης τα οχήματα που είναι:

Ηλεκτρικά
Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
Υβριδικά και
Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2.
Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6

Πώς θα πάρετε το σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr.

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα
Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο
Όσοι διαμένουν μόνιμα εντός του ορίου του Δακτυλίου μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα όρια ελεύθερα. Απαιτείται ωστόσο, ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, ελεύθερα κυκλοφορούν τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Οι περιοχές του δακτυλίου και το πρόστιμο

Ο Δακτύλιος της Αθήνας ορίζεται από τους ακόλουθους δρόμους και λεωφόρους: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Η ισχύ του είναι:

Δευτέρα έως Πέμπτη, 07:00 έως 20:00
Παρασκευή, 07:00 έως 15:00
Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100,00 €).

Διαβάστε περισσότερα:

«Καλάθι της νοικοκυράς»: Πότε ξεκινάει και τι θα περιλαμβάνει – Τι επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS και τα κριτήρια – Ποιοι οι δικαιούχοι

«Χαλάνδρι στο Φως» το όνομα της παράταξης του Χάρη Ρώμα – Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος Χαλανδρίου