Την παγκόσμια ημέρα Προσκόπου και Οδηγισμού (Ημέρα Σκέψης) γιόρτασε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ανατολικής Αττικής, (δραστηριοποιείται σε 19 δήμους της Αττικής και αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφερειακή Εφορεία της Επικράτειας) σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού.

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, η Προσκοπική Κίνηση, η μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 54.000.000 μέλη σε 220 χώρες, γιορτάζει την ημέρα γέννησης του Ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Με αυτή την αφορμή, Πρόσκοποι και Οδηγοί απ’ όλο τον κόσμο οργανώνουν κάθε χρόνο αυτή την ημέρα δράσεις εμπνευσμένες από τις Αρχές και την ιστορία της Προσκοπισμού, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης».

Από αριστερά: Γιάννης Κεχρής Αντιπεριφερειάκης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Ηλίας Αποστολόπουλους Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, Κλήμης Τοσουνίδης Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος ενηλίκων στελεχών των 33ων προσκοπικών συστημάτων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ανατολικής Αττικής, παλαιοί Πρόσκοποι, γονείς ανήλικων μελών και φίλοι του Προσκοπισμού, καθώς και ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής κα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κος Γιάννης Κεχρής, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κος Ηλίας Αποστολόπουλος και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παπάγου Χολαργού κος Γιάννης Φράγκος. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε με επιστολή της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Με καρδιά από τόλμη γεμάτη – Πρόσκοποι στην Κατοχή», το οποίο εξιστορεί τη δράση των Προσκόπων την περίοδο της Κατοχής, ενώ δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα οπτική στην καθημερινότητα που βίωνε ο Ελληνικός λαός την δύσκολη εκείνη περίοδο.

Κλήμης Τοσουνίδης: Όταν φοράμε τη στολή και το μαντήλι μας, νιώθουμε πάνω μας τα 115 χρόνια εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς της Προσκοπικής Κίνησης

Κλήμης Τοσουνίδης, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Αττικής

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Αττικής κος Κλήμης Τοσουνίδης, δήλωσε: «Η 22α Φεβρουαρίου, είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τους Προσκόπους και τους Οδηγούς. Αφιερώνουμε τις σκέψεις μας, στον ιδρυτή μας τον Λόρδο Μπέιντεν Πάουελ. Είναι μία ημέρα κατά την οποία ο καθένας μας σκέφτεται εάν προσπαθεί αρκετά ώστε καθημερινά να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Όταν φοράμε τη στολή και το μαντήλι μας, νιώθουμε τα 115 χρόνια εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. “Νιώθουμε” τις φλόγες από τις πυρκαγιές. “Νιώθουμε” το άγγιγμα από τα χέρια των μεταναστών σε διάφορες δομές ανά την Ελλάδα. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη των άστεγων ανθρώπων που μόλις είχαν λάβει μία μερίδα φαγητό. “Νιώθουμε” τη σκουριά των μεταλλικών πασσάλων από τις μεγάλες σκηνές που χρειάστηκε να στήσουμε μετά από σεισμό. Αλλά το κυριότερο νιώθουμε τη χαρά των παιδιών μέσα στο προσκοπικό παιχνίδι και τις ατέλειωτες ώρες εθελοντικής προσφοράς των ενήλικων στελεχών μας»

Από αριστερά: Λουκία Κεφαλογιάννη Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Κλήμης Τοσουνίδης Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Αττικής, Ηλίας Αποστολόπουλους Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, Ισίδωρος Κανέτης π. Πρόεδρος Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Νίκη Κεραμέως: Μέσα από τις δράσεις σας προωθείτε αξίες και ιδανικά

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε στο μήνυμά της: «Μέσα από τις δράσεις σας προωθείτε αξίες και ιδανικά. Κρατάτε ζωντανή την ιστορία και τη μνήμη. Κοινός στόχος του Υπουργείου Παιδείας και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι πάνω απ’ όλα η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, με πολίτες εξωστρεφείς, κοινωνικά δραστήριους, σε μία κοινωνία ισορροπημένη, που διαπνέεται από αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και ιδανικά ενός κόσμου άξιου να ζεις. Συγχαίρω θερμά όλους τους Προσκόπους για την προσφορά και τον εποικοδομητικό τους ρόλο στη σημερινή κοινωνία».

Χρήστος Σταθόπουλος – Πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Διακρίνονται από πίσω ο σκηνοθέτης της ταινίας Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, ο ιστορικός Νίκος Χατζόπουλος)

Γιώργος Πατούλης: Η παρουσία της Περιφέρειας είναι ουσιαστική – Πρόκειται για επανέναρξη της συνεργασίας μας

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Δεν θα μπορούσα να μην είμαι σήμερα μαζί σας μετά το δικό σας κάλεσμα. Και το λέω γιατί ως δήμαρχος ενός γειτονικού δήμου, του Δήμου Αμαρουσίου, έζησα από πολύ κοντά, όχι μόνο τι σημαίνει Προσκοπισμός, αλλά τι σημαίνει ανάγκη, τι σημαίνει πρόβλημα και τι σημαίνει λύση, μέσα από τους ανθρώπους που απλώνουν το χέρι σε αυτόν που το έχει ανάγκη. Η παρουσία της περιφέρειας εδώ, δεν είναι τυπικού ενδιαφέροντος, ή μίας τυπικής διαδικασίας, είναι για να πούμε ότι πρόκειται για την επανέναρξη της συνεργασίας μας. Είμαστε εδώ για να σας χειροκροτήσουμε, να τιμήσουμε  τον ιδρυτή του Προσκοπισμού αλλά να προσχωρήσουμε και ένα βήμα παραπάνω τη συνεργασία μας για το καλό αυτού του τόπου».

Ηλίας Αποστολόπουλος: Δεκάδες Πρόσκοποι ανέβηκαν το καλοκαίρι στον Υμηττό για να τον προστατεύσουν

Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κος Ηλίας Αποστολόπουλος σημείωσε: «Λένε ότι ο προσκοπισμός είναι μία ιδέα, εγώ θα πω είναι μια ζωή. Στην περιοχή του Δήμου Παπάγου Χολαργού, έχουμε τέσσερα Προσκοπικά Συστήματα, με μεγάλο αριθμό μελών, με τα οποία έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Προφανώς δεν θα ξεχάσω ότι το καλοκαίρι με τις φωτιές, δεχτήκαμε βοήθεια από δεκάδες εθελοντές Προσκόπους που ανέβηκαν πάνω στο βουνό, ανέβηκαν στον Υμηττό μας, για να τον προστατεύουνε, για να τον φυλάνε. Συγχαρητήρια σε ό,τι κάνετε και εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε τη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια».

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει για rapid test και PCR

Ρύθμιση χρεών πανδημίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Δήμος Αμαρουσίου: Ένα έργο πνοής για την περιοχή του Αγίου Θωμά ξεκινάει