Εφικτή είναι πλέον η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφόσον το θετικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα διενέργειας rapid test, προκειμένου οι πολίτες να αποδεικνύουν πως ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, κάτι που δεν ίσχυε έως σήμερα, προβλέπει η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, το rapid test που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο rapid test αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να εκτελείται από επαγγελματίες υγείας ή από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά και αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «με βάση τον κατάλογο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον επίσης να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και την χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης του Όμικρον.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που μολύνθηκαν κατά το κύμα Όμικρον, τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά ανάρρωσης βασισμένα σε rapid test υψηλής ποιότητας».

Διαβάστε περισσότερα:

Ρύθμιση χρεών πανδημίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Self test: Πότε θα διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Χάρης Ρώμας: Θετική αύρα από το ΣΥΠΟΘΑ για την έκβαση του «Πεύκο Πολίτη»