Ιδιαίτερα μαζική είναι η ανταπόκριση των πολιτών των Βορείων προαστίων στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Κηφισιάς μέσω της τοποθέτησης καφέ κάδοων ανακύκλωσης Οργανικών Απορριμμάτων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορείς (παιδικοί σταθμοί, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εστιατόρια) συμμετέχουν στο πρόγραμμα συλλέγοντας περίπου 30 τόνους σε μηνιαία βάση οργανικών υπολειμμάτων.

Η συλλογή τους από τα ειδικά απορριμματοφόρα πραγματοποιείται σε καθημερινή σχεδόν βάση στις επιχειρήσεις, την επόμενη ημέρα το πρωί στις λαϊκές αγορές και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στα νοικοκυριά.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα βιοαπόβλητα (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα, υπολείμματα τροφών, μαγειρεμένα φαγητά κ.α.) σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα (εδαφοβελτιωτικό). 

Ο Δήμος Κηφισιάς επιβραβεύει τους κατοίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας τους εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά του μπαλκονιού ή του κήπου τους. Το τελευταία χρόνο έχουν διανεμηθεί περίπου 4,2 τόνοι λιπάσματος.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την επέκταση του προγράμματος και την απόκτηση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Ο Δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε έγκριση χρηματοδότησης ποσού 2.950.000ευρώ, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο Δήμο της χώρας για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Σημειώνεται τέλος ότι μέσω του προγράμματος ο Δήμος θα προμηθευτεί κλαδοτεμαχιστές για τον επιτόπου θρυμματισμό των πράσινων δημοτικών αποβλήτων αλλά και θα αναπτύξει ευρύτερα την κομποστοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα:

Ανήλικοι επιτέθηκαν σε τρεις εφήβους για ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου στην Εκάλη

Ηράκλειο: «Καμπανάκι» για επιτήδειους που προσποιούνται τους υπαλλήλους του Δήμου για να εισέλθουν σε σπίτια πολιτών

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 300.000 από τη ΔΥΠΑ