Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου καθώς οι δύο πλευρές (δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης) δεν μπόρεσαν να βρουν τη χρυσή τομή σχετικά το αντιπλημμυρικό έργο στη Λεωφόρο Σταμάτας – Δροσιάς.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης φάνηκε να θέλει να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας: «Αναφορικά με προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τα όσα ατυχέστατα συνέβησαν, η συνολική εικόνα αρένας που δημιουργήθηκε και εμφανίστηκε στους δημότες δεν περιποιεί τιμή για κανέναν από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτά τα πράγματα κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν και να το εκτιμήσουν όλες οι πλευρές ο καθένας από εμάς που μετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. (…) Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο φανατισμός, η τοξικότητα, οι φωνές οι αλληλοκατηγορίες, οι ύβρεις και οι τραμπουκισμού δεν έχουν θέση εδώ μέσα. Οι συμπολίτες μας αξίζουν σίγουρα καλύτερα μεταχείρισης. (…)

Δηλώνω ότι δεν έχω σκοπό να μπω σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και εντάσεις και ζητώ να πράξουν το ίδιο όλοι οι συνάδελφοι των παρατάξεων του συμβουλίου. Ο καθένας από δω και στο εξής ας πράξει ανάλογα, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες του. (…) Για το αντιπλημμυρικό λέμε ότι πρέπει να γίνει το έργο με τον πλέον σύντομο και πρόσφορο τρόπο. Με τα σημερινά δεδομένα, ο πιο εύκολος είναι η σύσταση δουλείας σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Ένα πράγμα δεν αλλάζει, η προσήλωσή μας στην αναγκαιότητα του έργου. Πρέπει να γίνει και θα γίνει. (…) Δεν είπαμε ούτε ψέματα ούτε μισές αλήθειες ούτε μετατραπήκαμε σε υβριστές και συκοφάντες. Θέλουμε ένα και μόνο πράγμα. Το έργο. Αν το επιθυμείτε το έργο κύριοι συνάδελφοι μπορούμε να ομονοήσουμε και να πάμε μαζί. Σας προσκαλώ και σας προκαλώ. Πάμε μαζί για το συμφέρον των πολιτών ναι ή όχι; Αυτό είναι το διακύβευμα και περιμένω μια καθαρή απάντηση και όχι υπεκφυγές. (…)

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και τους ανεξάρτητους συμβούλους: Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε όλοι τη στάση μας, τουλάχιστον για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας για να μπορούμε όλοι μαζί και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα χρόνο να κοιτάμε τους συμπολίτες στα μάτια;» κατέληξε ο δήμαρχος, ο οποίος προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προσκαλέσει σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει συζήτηση και ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό έργο αλλά και την τοποθέτηση φωτισμού Led.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας και οι δύο από τους τέσσερις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, έκαναν λόγο για βάναυση προσβολή των θεσμών, ζήτησαν και πάλι την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. και αποφάσισαν -ως πράξη διαμαρτυρίας- να υιοθετήσουν την πολιτική της οριζόντιας αρνητικής ψήφου σε όλα τα θέματα.

Η διαμαρτυρία τους εστιάζεται -όπως σημείωσαν- στα όσα συνέβησαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή έληξε και στην στοχοποίησή τους μέσα από ανάρτηση του δημάρχου στο facebook και φυλλαδίου που κυκλοφόρησε στην πόλη για το ίδιο θέμα, η δημοτική Αρχή.

Το φυλλάδιο το οποίο διανεμόταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Δροσιά, την ίδια ημέρα που η δημοτική Αρχή είχε προσκαλέσει μέλη Τοπικών Συμβουλίων να παρακολουθήσουν ενημέρωση για το αντιπλημμυρικό έργο, έριξε λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στον Δήμο.

Στο φυλλάδιο η δημοτική Αρχή σημείωνε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με σύσταση δουλείας μέσα από την ιδιοκτησία ιδιώτη (θέση την οποία είχε υιοθετήσει η αντιπολίτευση) ενώ προηγούμενα έκανε λόγο για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Την ίδια ώρα «φωτογράφιζε» (όπως και η ανάρτηση του δημάρχου στο facebook) τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τρεις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, ως υπεύθυνους για τη μη υλοποίηση του έργου.

Χαρακτηριστικά της στάσης που κράτησαν κατά την 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μπορούν να είναι τα πρώτα λόγια της τοποθέτησης του Διονύση Ζαμάνη (επικεφαλής «Ανοιχτοί Ορίζοντες»): «Ο κ. δήμαρχος εμφανίστηκε προσχηματικά ενωτικός χωρίς όμως να αναλάβει κανένα κομμάτι προσωπικής ευθύνης για τα όλα όσα πρωτόγνωρα πανελληνίως έχουν λάβει χώρα στον Δήμο μας τις τελευταίες 10 ημέρες» αλλά και του Κωστή Κουριδάκη (επικεφαλής «Εύπολις»): «Εμείς αθροιστικά εκπροσωπούμε την πλειονότητα δημοτών εσείς ποιους εκπροσωπείτε; Έχετε απύθμενο θράσος, το επίπεδό σας έχει πέσει τόσο χαμηλά που οι πάντες απορούν πού ακόμα θα φτάσετε. Σας χαρακτηρίζει αμετροέπεια, έλλειψη σεβασμού σε πρόσωπα και θεσμούς και είναι ολοφάνερο από τη σημερινή σας τοποθέτηση. Ψεύδεστε δημοσίως και δεν ντρέπεστε».

Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής

Το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, η δημοτική Αρχή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση:

Στην 21η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Εύπολις Διονύσου», «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου», «Μαζί για τον Διόνυσο» ) και δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ΟΧΙ σε δύο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, διακινδυνεύοντας την ομαλή λειτουργία του Δήμου αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου και χρήσιμου έργου πνοής για τους δημότες.

Το 1ο θέμα που καταψήφισαν, αφορούσε στη λήψη απόφασης για τον ορισμό Υπευθύνου Λογαριασμού και παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο για υπογραφή της Δήλωσης Ορισμού Υπευθύνου Λογαριασμών, καθώς και κάθε άλλης αίτησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εν λόγω διαδικασία, αν και εντελώς τυπική, είναι απολύτως απαραίτητη για την κίνηση των λογαριασμών στους οποίους έχουν κατατεθεί τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει και λάβει ο Δήμος Διονύσου από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση ζημιών και φυσικών καταστροφών (880.000 ευρώ).

Το 5ο θέμα που καταψήφισαν, αφορούσε στη λήψη απόφασης για τον καθορισμό τιμήματος αγοράς οικοπέδου επί της οδού Σωκράτους στη Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου, για την κατασκευή αντλιοστασίου το οποίο είναι απαραίτητο στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στον Άγιο Στέφανο και τους Οικισμούς Ραπεντώσας και Πευκοφύτου. Το θέμα τελικά εγκρίθηκε οριακά (19 έναντι 18) με θετικές ψήφους των παρατάξεων «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» και «Η Πόλη μας το Σπίτι μας» καθώς και δύο επιπλέον δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το θέμα (κ. Σταμάτης Δημητριάδης «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες» και κ. Σοφία Αγγελάκη «Εύπολις Διονύσου»).

Η δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να παράγει χρήσιμο έργο για τους πολίτες και θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για το ποιοι ψηφίζουν για να γίνεται έργο στο Δήμο και ποιοι το εμποδίζουν. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν και να κρίνουν.»

Διαβάστε περισσότερα:

Δήμος Παπάγου Χολαργού: Ημέρα Υιοθεσίας το Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους κοντά στη Θήβα

Γεμάτος σκουπίδια ο σταθμός τρένου στον Άγιο Στέφανο