Το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρο-οχημάτων με υδρογόνο στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή, επισκέφθηκε ο υφ. Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των μικρο-οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διερευνά την προοπτική συνεργασίας με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», προκειμένου να αναπτυχθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου για τον ανεφοδιασμό όλων των τύπων οχημάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου για τις μεταφορές απαιτεί αρκετά βήματα ακόμη. Το υπουργείο Μεταφορών έχει την ευθύνη ορισμού των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και λειτουργία των πρατηρίων διάθεσης των καυσίμων και σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τον “Δημόκριτο”, ο οποίος έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να συμβάλλει στην προετοιμασία αυτού του πλαισίου».

Ο διευθυντής του ΙΠΡΕΤΕΑ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Θάνος Στούμπος, δήλωσε: «Ο “Δημόκριτος” έχει δημιουργήσει το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με υδρογόνο, βασισμένο σε ελληνική τεχνογνωσία στο μεγαλύτερο μέρος. Είναι καθετοποιημένο, ξεκινάει από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι την τελική χρήση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα για να προχωρήσει η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο στις Μεταφορές».

Διαβάστε περισσότερα:

Self test: Πότε θα διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ρύθμιση χρεών πανδημίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Συνάντηση του συνιδρυτή της Docandu με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα