Πρεμιέρα έκανε σήμερα η νέα μέθοδος για ψώνια εν μέσω lockdown, το λεγόμενο click away.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς σε ανακοίνωσή του στο Facebook ανάρτησε οδηγό για την σωστή εφαρμογή του click away για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

«Φίλοι και φίλες των καταστημάτων της Κηφισιάς,

Η πολιτεία άνοιξε τα καταστήματά μας με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται κάτω από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Σας παρακαλούμε θερμά να τηρήσουμε όλοι ευλαβικά τα μέτρα ώστε μαζί να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά, αλλά και τους συνανθρώπους μας υγιείς!», αναφέρει.

 

Οδηγίες για τους εμπόρους

 

1. Η παράδοση αγαθών γίνεται μόνο εφόσον έχει υπάρξει προαγορά. Δεν επιτρέπεται την ώρα που ο πελάτης βρίσκεται στο κατάστημα καμία άλλη εμπορική πράξη, δηλαδή ερωτήσεις για τιμές άλλων προϊόντων, επίδειξη άλλων ειδών, αγορά άλλου εμπορεύματος, κλπ.

2. Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη μήνυμα SMS ή email, που θα αναγράφει υποχρεωτικά την Επωνυμία της Επιχείρησης, τη Διεύθυνσή της, το ΑΦΜ της και την ώρα παραλαβής.

3. Η επιχείρηση οφείλει να μεριμνά ώστε να μην υπάρχει αναμονή έξω από το κατάστημά της άνω των 10 λεπτών.

4. Η κάθε επιχείρηση οφείλει να έχει καταρτίσει κατά το άνοιγμά της κάθε πρωί έναν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού «click-away» που έχει κλείσει για παράδοση των ειδών στους καταναλωτές. Ο κατάλογος αυτός επιδεικνύεται υποχρεωτικά σε τυχόν έλεγχο.

5. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα για κανένα λόγο.

6. Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά μέσω POS και η συναλλαγή εκτός του καταστήματος.

7. Τα καταστήματα μπορούν εφόσον θέλουν να ανοίγουν απο τις 7 το πρωί και να παραμένουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ.

8. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν ως shop-in a-shop.

 

Οδηγίες για καταναλωτές

 

1. Πηγαίνετε στο κατάστημα ακριβώς την ώρα που έχει καθοριστεί. Μην καθυστερείτε γιατί ίσως να μην μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε.

2. Εφόσον υπάρχουν και άλλοι πελάτες σε αναμονή, σχηματίστε ουρά, τηρώντας υποχρεωτικά απόσταση 2 μέτρων και ασφαλώς φορώντας τη μάσκα σας.

3. Πληρώνετε μόνο μέσω POS. Φροντίστε να έχετε μαζί σας την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα.

4. Φροντίστε να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας το SMS ή το email που σας έστειλε το κατάστημα ώστε να επιδείξετε σε τυχόν έλεγχο.

5. Μην καθυστερείτε κατά τη συναλλαγή σας, μην ζητάτε να δείτε άλλα προϊόντα, μην ζητάτε διευκρινίσεις για τιμές άλλων ειδών ή πληροφορίες για διαθεσιμότητα, κλπ. Φέρνετε έτσι σε δύσκολη θέση την επιχείρηση με κίνδυνο να της καταλογιστεί πρόστιμο.

6. Δεν επιτρέπεται να μεταβαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή πάνω από ΕΝΑ άτομο αυστηρά, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.