Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον Δήμο Χαλανδρίου και στην Περιφέρεια Αττικής, με την δημοτική αρχή να  τοποθετείται και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου

Δυστυχώς για τους κ.κ. Ρώμα και Πατούλη, οι δημόσιες ανακοινώσεις τους δεν αλλάζουν την πραγματικότητα, όσες εκατοντάδες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσουν στα Δελτία Τύπου που εκδίδουν νυχθημερόν.

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο έργο που η Περιφέρεια Αττικής συγχρηματοδοτεί στο Χαλάνδρι είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των 10 σχολείων, στο οποίο συμμετέχει με 750.000 ευρώ και συγχρηματοδοτεί ο Δήμος με 500.000 ευρώ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, υπογράφτηκε πράγματι από τον κ. Πατούλη, τον οποίο μάλιστα, δημοσίως ευχαρίστησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ως είχε θεσμική υποχρέωση.

Όλα τα υπόλοιπα έργα τα οποία αναφέρονται στις πολυσέλιδες ανακοινώσεις των κ.κ. Ρώμα και Πατούλη αποφασίστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράφηκαν οι προγραμματικές τους συμβάσεις και δημοπρατήθηκαν πριν από τις 1.9.2019, οπότε ανέλαβε η νέα, υπό τον κ. Πατούλη, διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ό,τι αφορά το έργο του δημαρχείου, αυτό χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Στ. Γιαννακίδη, από τον Νοέμβριο του 2018.

Το έργο είχε σταματήσει από τον Ιούνιο του 2022, λόγω διακοπής πληρωμής του εργολήπτη από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ενημερώθηκε από τον εργολήπτη, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ότι το έργο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση του Δήμου για την πολύμηνη καθυστέρηση του έργου λόγω της διακοπής χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια. Σοβαρά ερωτήματα επιπλέον εγείρει η πρόσφατη ανακοίνωση, από τις 9.9.2022, του αντιπεριφερειάρχη κ. Ρώμα, στην οποία χαρακτηρίζεται το έργο του δημαρχείου «αντιαναπτυξιακό» και γίνεται λόγος για πιθανότητα «απένταξής» του.

Και ως εκ τούτου ερωτάται ο περιφερειάρχης Αττικής:

> Συμμερίζεται την άποψη του αντιπεριφερειάρχη του ότι είναι «αντιαναπτυξιακό» το ομόφωνα ψηφισμένο από το Δημοτικό μας Συμβούλιο έργο του δημαρχείου Χαλανδρίου, που εκτός όλων των άλλων, θα εξοικονομήσει στο Δήμο περίπου 400.000 από τα ενοίκια που καταβάλει ετησίως;

>  Έχουν βάση οι ισχυρισμοί του αντιπεριφερειάρχη του κ. Ρώμα ότι το έργο θα μπορούσε να είχε απενταχθεί;

>  Πιστεύει άραγε, ο κ. Πατούλης, ότι με τέτοιου είδους δημόσιες δηλώσεις στηρίζεται η υποψηφιότητα του εκλεκτού του, κ. Ρώμα, στο Χαλάνδρι;

>  Συμφωνεί άραγε με την προκλητική διατύπωση του κ. Ρώμα ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «σε ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΜΟ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙ»;

«Σε όποιον Δήμο νομίζει και σε όποιο έργο επιλέγει» κ. Ρώμα;

Διαφεύγει ίσως του αντιπεριφερειάρχη ότι πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, τα οποία κανένας αιρετός δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να τα μοιράζει όπως και όπου θέλει…

Έτσι αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. Ρώμας την ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

Φαίνεται όμως ότι γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει: Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, από τις 6.9.22, ο κ. Ρώμας προσπάθησε να μας πείσει ότι η διακοπή πληρωμής του εργολάβου στο έργο του δημαρχείου είχε να κάνει με την «χρηματοροή», η οποία «εξαρτάται πάντα και από τις πιστώσεις στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής που στηρίζει και εκτελεί μεγάλα έργα σε 66 δήμους προσπαθώντας να κρατά τις ισορροπίες».

Όπως φαίνεται, όμως, η Περιφέρεια Αττικής δεν κρατά τις ισορροπίες, και κυρίως δεν αντιμετωπίζει τους Δήμους ισότιμα «με θεσμική συνέπεια κι ευθύνη, χωρίς κομματικές παρωπίδες, βρισκόμενοι διαρκώς δίπλα στους πολίτες», όπως διατείνεται ο πολιτικός του προϊστάμενος, κ. Πατούλης, στην δική του ανακοίνωση, από τις 7.9.22.

Και όχι μόνο δεν κρατά τις ισορροπίες, αλλά και προκλητικά το παραδέχεται δημόσια, δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη κ. Ρώμα. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος την γραπτή δήλωση του κ. αντιπεριφερειάρχη, από τις 6.9.22, ότι «όσοι βιάζονται να κόψουν προεκλογικές κορδέλες ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο», στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την καθυστέρηση των οκτώ μηνών στην πληρωμή των κονδυλίων για το δημαρχείο;

Να σημειωθεί ότι μέχρι την διακοπή των εργασιών, τον Ιούνιο του 2022, το έργο του δημαρχείου ήταν απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, το οποίο προέβλεπε την ολοκλήρωσή του τον Μάρτιο του 2023. Φαίνεται όμως ότι άλλα οι Χαλανδραίοι βούλονται και άλλα η Περιφέρεια Αττικής κελεύει.

Αναμένουμε αντίδραση από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Χαλανδρίου

Οι προκλητικές αυτές παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη στα κοινά της πόλης του Χαλανδρίου, με τις οποίες βάλλει κατά ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι το εμβληματικό έργο του δημαρχείου είναι «αντιαναπτυξιακό» και ότι θα μπορούσε να είχε απενταχθεί, θα έπρεπε λογικά να προκαλούν την οργή και την αντίδραση και των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, οι οποίες ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα πάρουν ανοιχτά καθαρή θέση, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα:

Πόθεν έσχες: Άρχισε η υποβολή των δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Προσωπικός γιατρός: Και από τα φαρμακεία η εγγραφή των πολιτών

Βρετανία: Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών