Τη μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», έχοντας στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του μέλλοντος, κάνει πράξη η MYTILINEOS, η οποία δημιουργεί την «Smart Cities», μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις.

Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, όπου η καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων θα είναι πιο εύκολη και βιώσιμη.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούνται βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών. Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες.

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project που παίρνει σάρκα και οστά με την εγγύηση της MYTILINEOS, για πρώτη φορά με την συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Ο στόχος είναι να αναδείξουμε τη κοινότητα και τον άνθρωπο και τις δυνατότητες τους. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή για αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλοντος. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία» ανέφερε η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη στο πλαίσιο της παρουσίασης του πρωτοποριακού προγράμματος στο Forum των Δελφών.

Τι είναι μία «έξυπνη» πόλη;

Μία «έξυπνη» πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η «έξυπνη» πόλη απαντά με μία smart προσέγγιση στους όρους citizenship, governance και mobility. Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Οι λεγόμενοι «prosumers» θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς θα είναι διασυνδεμένοι με τη νέα αγορά ενέργειας ως σημαντικοί εταίροι και συνεργάτες μέσω του blockchain και φυσικά θα έρχονται σε επαφή με όλους τους stakeholders της «έξυπνης» πόλης.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις πόλεις θα περιλαμβάνουν:

Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
Έξυπνη διαχείριση υδάτων
Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικείες θα περιλαμβάνουν:

«Έξυπνες» συσκευές όπως μετρητές μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκά panel, αλλά και Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)
Έτσι -με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών – θα αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις διαδρώντας ουσιαστικά με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές.

Μέσω της πλατφόρμας Smart Cities θα εφαρμοστούν επιπλέον έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services που θα μπουν στη ζωή των πολιτών για να την κάνουν πιο εύκολη.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο σε αυτή την net zero πόλη θα έχουν οι αρχές της βιωσιμότητας. Η «πράσινη» ενέργεια θα αντιστοιχίζεται με την συνολική ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία των πολιτών μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και την διάχυση της πληροφορίας σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η σημασία της τεχνολογίας στο επίπεδο ζωής.

Το πρώτο βήμα στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου

Το πρώτο έργο των υπηρεσιών MYTILINEOS Smart Cities θα υλοποιηθεί στα Άσπρα Σπίτια της Παραλίας Διστόμου. Έτσι, η πρότυπη αυτή κοινότητα που είναι το «σπίτι» των εργαζομένων του Αλουμίνιου της Ελλάδος, θα μετατραπεί στην πρώτη πιλοτική «έξυπνη» πόλη που θα έχει ως στόχο την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού μέσα από ποικίλες πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η MYTΙLINEOS αναλαμβάνει να φέρει το μέλλον για τις πόλεις αξιοποιώντας το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Με την μεγάλη της εμπειρία στις υποδομές, τα έργα και την ενέργεια κάνει πράξη κάτι που κάποτε μπορεί να φάνταζε αδύνατο.

Διαβάστε περισσότερα:

Τέλος χρόνου για διορθώσεις ακινήτων στο Ε9

NISSAN: Έτσι θα είναι το σεληνιακό όχημα που ετοιμάζει για τη NASA (vid) (pics)

4η δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών