Φωτιά Βαρυμπόμπη: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι (upd)
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν τις βασικές εστίες πυρκαγιάς, η οποία μαινόταν στην περιοχή κοντά στο νεκροταφείο Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς, καταφέρνοντας να τη συγκρατήσουν και να μην εξαπλωθεί στο πυκνό δάσος που υπάρχει στην περιοχή.
Η εικόνα είναι καλύτερη από το πρωί, οπότε στις 6:30 ξεκίνησαν να επιχειρούν τα πρώτα εναέρια μέσα.
Η σημερινή ημέρα βρίσκει τους κατοίκους στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και στους γύρω δρόμους να καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Τα περισσότερα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούν μαζί με τα εναέρια μέσα να κατασβέσουν πλήρως και το τελευταίο μέτωπο στο Κρυονέρι.
Νωρίτερα το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από σύσκεψη στο κινητό συντονιστικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη, ανέφερε ότι έχει μείνει μόλις ένα μέτωπο ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση, τονίζοντας ότι στόχος είναι να οριοθετηθεί η φωτιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν 80 σπίτια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε πως η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη και ότι έχουν καεί περί τα 30.000 στρέμματα. «Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».
Όπως είπε ο καθηγητής «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα».
Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.
«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη. Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».
Διαβάστε περισσότερα
Κιλκίς: 72χρονος πυροβόλησε τρεις φορές και σκότωσε σκύλο – Συνελήφθη από την Αστυνομία