Άνοδος 317% στα ανήλικα θύματα ληστείας σε σχολεία, δρόμους και πλατείες, μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Το ίδιο διάστημα, «εκτόξευση» κατά 168% στον αριθμό των ανήλικων θυμάτων ξυλοδαρμού σε όλη τη χώρα. «Αγουροι» δράστες σωματικών βλαβών, αυξημένοι κατά 177% το 2022.

Οκτώ μήνες γεμάτοι με ληστείες, άγριες συμπλοκές και βίαιες επιθέσεις ανηλίκων. Οι επίσημοι αριθμοί της ΕΛ.ΑΣ., που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποτυπώνουν τη ραγδαία και ανησυχητική έξαρση της παραβατικότητας σε νεαρές ηλικίες, η οποία καταγράφεται από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο. Γονείς, επιστρατεύουν ακόμα και… GPS για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις συχνές επιθέσεις που καταγράφονται σε γειτονιές της Αθήνας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βλέποντας ακόμα και μαθητές δημοτικού να αποκτούν καθημερινά περίοπτη θέση στα αστυνομικά δελτία, προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης, με σκοπό να μπει «φρένο» στο κύμα βίας.

Τετραπλάσιες οι ληστείες

Οι περισσότερες από τις βίαιες συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων καταλήγουν σε ληστείες, με δεκάδες δικογραφίες να σχηματίζονται σε βάρος μαθητών που αρπάζουν από τα θύματά τους χρήματα και κινητά τηλέφωνα, προτάσσοντας αιχμηρά αντικείμενα και σιδερογροθιές. Πρόκειται, σύμφωνα με αστυνομικούς, για «λάφυρα δύναμης» στο πλαίσιο της διεκδίκησης μιας… «κληρονομημένης» επικυριαρχίας σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022 οι ανήλικοι δράστες ληστειών αυξήθηκαν κατά 97% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ οι σχετικές υποθέσεις που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν τις 73, παρουσιάζοντας αύξηση 74% σε σχέση με το 2021. Τετραπλάσια είναι τα ανήλικα θύματα ληστείας μέχρι τον Αύγουστο, που έφτασαν τα 338, ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσαν τα 81.

Στοιχεία-σοκ

Γενικό Λύκειο Καισαριανής, 1ο Γυμνάσιο Βούλας, 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη τρεις βίαιες συμπλοκές και επιθέσεις μεταξύ ανηλίκων καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα διαφορετικών περιοχών της Αθήνας, με θύματα ηλικίας 13 έως 16 ετών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι και το τέλος Αυγούστου ένας ανήλικος την ημέρα έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός θυμάτων τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου έφτασε τα 231, έναντι 86 το ίδιο διάστημα το 2021. Εκτός από τον… τριπλασιασμό των μαθητών που δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις, μεγάλη είναι η αύξηση που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο και στους ανήλικους δράστες σωματικών βλαβών, η οποία ξεπερνάει το 177%. Συγκεκριμένα οι υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. το 2022 ξεπέρασαν τις 100, με τους δράστες να αγγίζουν τους 170. Τους ίδιους μήνες, ένα χρόνο πριν, η Αστυνομία είχε διαχειριστεί μόλις 45 υποθέσεις, με 61 δράστες.

«Βγαίνουμε κοντά στα σπίτια μας, σε κοντινά μέρη, ώστε να είναι σίγουροι οι γονείς μας. Μου έχει βάλει και GPS η μαμά μου για να βλέπει πού είμαι». Κι όμως, με αυτό τον τρόπο οι γονείς μιας νεαρής μαθήτριας σε γειτονιά της Αθήνας, θορυβημένοι από τα συχνά κρούσματα βίας, προσπαθούν να περιορίσουν τον φόβο πως το παιδί τους θα βρεθεί εκτεθειμένο σε… επικίνδυνες περιοχές. Το κορίτσι, όπως και αρκετές συμμαθήτριές της, έχουν γίνει μάρτυρες αρκετών βίαιων περιστατικών με ανήλικους «πρωταγωνιστές», ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Εκτός από τα περιστατικά συμπλοκών για προσωπικές διαφορές μεταξύ μαθητών, αλλά και τις ληστρικές επιδρομές από ομάδες νεαρών για… επίδειξη δύναμης, η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να καταγράφει οργανωμένα «χτυπήματα» από συμμορίες ανηλίκων που προχωρούν σε κάθε λογής έκνομη ενέργεια. Μέχρι και τον Αύγουστο, αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είχαν διαχειριστεί 9 υποθέσεις που αφορούσαν στη δράση εγκληματικών οργανώσεων ανηλίκων, προχωρώντας σε συνολικά 20 συλλήψεις. Μάλιστα οι υποθέσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

Ειδική αστυνομική διεύθυνση ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ…

Οι παραπάνω αριθμοί που έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ειδική διεύθυνση με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων. «Εχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της εξειδικευμένης υπηρεσίας.

«Κακά τα ψέματα, η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως: «Προς το παρόν η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει με τον αστυνομικό τρόπο, όταν τα γεγονότα έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα, αλλά το βάρος πρέπει να πέσει στο σχολείο και στην οικογένεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει η πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη φτάνουν νέα παιδιά, έφηβοι κυρίως, σε τέτοιου είδους μορφές παραβατικότητας».

Διαβάστε περισσότερα:

Μελέτη: Αυξημένος ο κίνδυνος διπολικής διαταραχής για τα παιδιά από πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς

Δήμος Κηφισιάς: Δωρεάν τεστ μνήμης για πολίτες άνω των 60 ετών

Παρέμβαση εισαγγελέα για την λιποθυμία μαθήτριας λόγω «blackout challenge» στο Χαλάνδρι