Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν το απόγευμα της Κυριακής στις πόλεις του Βορείου Κοσόβου, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν μεγάλη παρουσία οχημάτων των ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η Αστυνομία του Κοσσόβου προχώρησε στο κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων Bernjak και Jarinje, μετά από οδοφράγματα, τα οποία φέρονται να έστησαν στην περιοχή, ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι σερβικής εθνικότητας (σ.σ. στο Κόσοβο το 92% είναι Αλβανοί και το 7% Σέρβοι), αντιδρώντας στην απόφαση του Κοσόβου και των νέων μέτρων που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, το μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπει, οι Σέρβοι που επισκέπτονται το Κόσοβο, να αντικαθιστούν τα διαβατήριά τους με προσωρινή ταυτότητα του Κοσόβου, καθώς και τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Η απόφαση ελήφθη ως μια ανταποδοτική κίνηση σε παρόμοιες απαιτήσεις της Σερβίας προς τους Κοσοβάρους που εισέρχονται στη χώρα.

Το Κοσσυφοπέδιο κατηγορεί τη Σερβία για «επιθετικές ενέργειες», μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, σημείωσε ότι οι Σέρβοι άρχισαν να κλείνουν δρόμους και να πυροβολούν, προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη διαδικασία έκδοσης προσωρινών εγγράφων για όσους εισέρχονται στο Κόσοβο.

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είναι δημοκρατική και προοδευτική, η οποία σέβεται και εφαρμόζει το νόμο και τη συνταγματικότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, για όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση και για ολόκληρη την κοινή μας χώρα. Οι θεσμοί νόμου και τάξης και ασφάλειας του κράτους μας συλλέγουν πληροφορίες, παρακολουθούν την κατάσταση και θα ενεργήσουν για την υπεράσπιση του νόμου και των πολιτών, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαδίδονταν ψευδείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις του σερβικού στρατού με Αλβανούς στο βόρειο Κόσοβο όπου υπήρχαν και απώλειες.

Διαβάστε περισσότερα:

Δήμος Χαλανδρίου: Διοίκηση και αντιπολίτευση καταδικάζουν τη σύλληψη του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Λαπιέρη

Power Pass: 9 στους 10 Ελληνες δηλώνουν απογοητευμένοι – Τι δείχνει έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Πεντελικό: Εθελοντικό πότισμα από τον ΣΠΑΠ και τον Δήμο Κηφισιάς