Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων αναμένεται να ανοίξει -σύμφωνα με πληροφορίες- την Τρίτη του Πάσχα.

Αν και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τεχνικά έτοιμο να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα, θα την αναβάλει για μετά το Πάσχα λόγω των τραπεζιών αργιών, καθώς ακόμα και αν υποβληθούν οι αιτήσεις των δικαιούχων, δε θα είναι η δυνατή η έκδοση της ψηφιακής κάρτας (voucher).

Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι ιδιαίτερα απλή.

Ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και θα αιτείται είτε τη έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Ο αιτών θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής θα διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, θα πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληωμένης κάρτας προβλέπεται bonus έως και 5 ευρώ στην επιδότηση καυσίμων.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,

29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,

30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο τρόπους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση:

– μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί στα πρατήρια καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι από τους δικαιούχους επιλέξουν smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας, θα έχουν επιπλέον επιδότηση ύψους 5 ευρώ.

– μέσω κατάθεσης του ποσού που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά τα οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε:

– 30-35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική χώρα και

– 35-40 ευρώ για τους κατόχους μοτοσυκλετών στα νησιά

– 40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και

– 50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Διαβάστε περισσότερα:

ΟΑΕΔ: Δύο νέα επιδόματα – Ποιες κατηγορίες ανέργων αφορά

Το σχέδιο του Έλον Μασκ για κατασκευή υπόγειων σηράγγων στις πόλεις

Πώς διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός – Αναλυτικά παραδείγματα