Οι νοσούντες με κορωνοϊό εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν, κάνοντας χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Έτσι, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενός πολίτη, ο οποίος βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό, δεν καταργείται και μπορεί μ’ αυτό να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Τα εμβόλια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι – όσον αφορά στην παραλλαγή Όμικρον – αποστειρωτικά, δηλαδή δεν προστατεύουν κάποιον από το να μην κολλήσει, ωστόσο, τον προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Ένας εμβολιασμένος, λοιπόν, που θα νοσήσει, θα προστατευτεί από βαριά νόσηση, αλλά δεν θα αποτρέψει την ανάπτυξη ιικού φορτίου στον οργανισμό του. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι και μεταδοτικός, ειδικά με την Όμικρον, η οποία έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και όσοι νοσούν, αποκτούν πιστοποιητικό νόσησης ένα μήνα μετά τη διάγνωση. Δηλαδή, ενώ θα αρνητικοποιηθούν και δεν θα φέρουν τον ιό, δεν θα έχουν κάποιο πιστοποιητικό για σημαντικό χρονικό διάστημα. Άρα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό του εμβολιασμού.

Διαβάστε περισσότερα:

Βασιλόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε την πρωτοχρονιά και βάζουμε φλουρί – Ποιο το έθιμο

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση – Έρχεται τηλεργασία και κυλιόμενα ωράρια

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για απομόνωση κρουσμάτων κορωνοϊού και στενών επαφών τους