Κανονικά και χωρίς εξαιρέσεις θα εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 των πληττόμενων από την πανδημία, δεν θα επαναληφθεί για τα εισοδήματα του 2021 που θα φορολογηθούν το 2022. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

Κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων πέφτουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο, σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Τα τεκμήρια

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

1. Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρατης ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

2. Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5. Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

6. Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7. Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

8. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ευρώ ή με τη λήψη δανείων.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε πρέπει να γίνει

Πεντέλη: Ο Δήμος συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Κορωνοϊός: Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε παιδιά