Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου 

MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (@feel_nutrition)*

vupu.gr | Η πόλη στα χέρια σουΜια ερώτηση που ακούω συχνά…η αιώνια χριστουγεννιάτικη μάχη!

Δεκέμβρης… το άρωμα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του φρέσκου βούτυρου κατακλύζει τα περισσότερα σπίτια…Παραδοσιακά γλυκά που φέρνουν πολλές αναμνήσεις και συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Ποιο από τα δύο όμως είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του; Ας δούμε τι περιέχει το καθένα.

Μελομακάρονα

Αλεύρι, μέλι, ελαιόλαδο, καρύδια, ξύσμα πορτοκαλιού, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρύφαλλο.

Ελαιόλαδο: γνωστό για τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και την αντιοξειδωτική του δράση (βιταμίνη Ε), προστατεύει τον οργανισμό μας από το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, βοηθάει στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα.

Αλεύρι: το λευκό αλεύρι λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί, στερείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι, ωστόσο, εξαιρετική πηγή υδατανθράκων οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.

Χυμός πορτοκάλι: καλή πηγή βιταμίνης C αλλά και σακχάρων

Μέλι: περιέχει συνδυασμό πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργεία του νευρικού μας συστήματος αλλά και σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς.

Κανέλα: έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προστατεύει επίσης τον οργανισμό μας από βακτήρια και ιούς, και βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Γαρύφαλλο: Λειτουργεί ως αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό και διεγερτικό. Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά, τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους.

Καρύδια: περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις,  ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3 λιπαρά οξέα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και πληθώρα ιχνοστοιχείων.

Κουραμπιέδες

Αλεύρι, φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλα, ζάχαρη.

Βούτυρο: πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αμύγδαλα: πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη Ε ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων, ενώ το μαγνήσιο και το ασβέστιο συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

Ζάχαρη: είναι απλός φυσικός υδατάνθρακας, ο οποίος δεν έχει καμία περαιτέρω αξία, εκτός από την θερμιδική.

Ένας μέτριος κουραμπιές αποδίδει περίπου 150- 180 θερμίδες και 11- 13,5 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα, ένα μέτριο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 130- 150 θερμίδες και 8- 10 γραμμάρια λίπους. Η θερμιδική διαφορά τους είναι πολύ μικρή αλλά διαφέρουν αρκετά σε θρεπτική αξία.

Από τα παραπάνω στοιχεία, μπορείτε να καταλάβετε ότι ο κουραμπιές έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, λόγω του βούτυρού, καθώς και περισσότερη ζάχαρη από το μελομακάρονο, αφού το μελομακάρονο περιέχει και μέλι.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναφάμε ποτέ κουραμπιέ, ή ότι είναι σωστό να καταναλώνουμε μελομακάρονα σε μεγάλη ποσότητα, γιατί είναι πιο υγιεινά!

Δίνουμε  νόημα στις γιορτές και απολαμβάνουμε αυτό που θα φάμε αλλά και τις στιγμές με τους αγαπημένους μας, χωρίς να μετράμε συνεχώς θερμίδες. Αποφασίζουμε εμείς αν θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή ή μία καινούρια που θεωρείται πιο υγιεινή.

Τρώμε συνειδήτα, γευόμαστε τις γεύσεις, μυρίζουμε τα αρώματα και φτιάχνουμε αναμνήσεις αυτά τα Χριστούγεννα, που είναι λίγο διαφορετικά!

Καλή απόλαυση!

Περισσότερες προτάσεις μπορείς να βρεις εδώ

*Διεύθυνση Γραφείου: 25ης Μαρτίου 44, Νέο Ψυχικό | Τηλ.: 2111152082 (Facebook page)