Όταν προπονήστε, το σώμα σας σας στέλνει συνεχώς σημάδια που προσπαθούν να σας πουν κάτι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αγνοήσετε.

Είτε προπονείστε πολύ σκληρά, είτε δεν τρώτε αρκετά, είτε χρειάζεστε περισσότερο ύπνο., το σώμα σας θα αντιδράσει.

Τα σημάδια εμφανίζονται με σύνθετες καμιά φορά αλληλεπιδράσεις. Και πρέπει να μάθετε να τις ακούτε και να αλλάζετε κάποια πράγματα, προκειμένου αφενός να παραμείνετε υγιείς και αφετέρου να βλέπετε αποτελέσματα από την προπόνησή σας.

Οσμή αμμωνίας

Η μυρωδιά της αμμωνίας που απελευθερώνει το σώμα μέσω του ιδρώτα, συμβαίνει συνήθως προς το τέλος μιας μακράς ή έντονης προπόνησης και είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι καίτε πρωτεΐνες ως καύσιμο. Αυτό που σας λέει το σώμα σας είναι ότι οι μύες σας διαλύονται άμεσα, μεταβολίζονται και χρησιμοποιούνται για ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησής σας. Δεν είναι ιδανικό! Ο τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να τροφοδοτήσετε με υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μεταλλική γεύση

Η μεταλλική γεύση σημαίνει ότι διασπώνται τα αιμοσφαίρια λόγω της εξαιρετικά υψηλής έντασης προσπάθειάς σας. Τρέχοντας 400 μέτρα ή κάνοντας μια σκληρή αναερόβια προσπάθεια 90 δευτερολέπτων σε ένα ποδήλατο μπορεί να σας συμβεί.  Αν και πιθανώς δεν είναι επιβλαβές συνολικά, καλό είναι να μην φτάνετε σε τόσο ακραία όρια, ειδικά αν δεν είστε επαγγελματίας.

Πείνα στην προπόνηση

Εάν αισθάνεστε την έντονη πείνα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, αυτό σημαίνει ότι τα σήματα πείνας σας είναι τόσο υπερβολικά ισχυρά που έχουν εξουδετερώσει την εξαιρετικά ισχυρή επίδραση της επινεφρίνης, που είναι μια ουσία που αναστέλλει την πείνα και εκκρίνετε κατά τη διάρκεια έντονης προσπάθειας, στρες ή φόβου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν τρώτε σωστά για το πρόγραμμα προπόνησης που κάνετε.

Αδυναμία, λιποθυμία, ευερεθιστότητα ή ασυνήθιστη εφίδρωση
Αυτά είναι σημάδια υπογλυκαιμίας. Οι πιο συνηθισμένες στιγμές που βιώνουμε αυτό το συναίσθημα είναι αμέσως μετά την έναρξη της άσκησης, εάν κάναμε λάθος στο προηγούμενο γεύμα.

Προσπαθήστε να μην τρώτε 30 έως 75 πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Το ιδανικό είναι να έχουν περάσει 2-3 ώρες πριν το τελευταίο σας γεύμα. Αν δεν έχετε προλάβει, τότε καταναλώστε ένα μικρό σνακ με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη 20 λεπτά πριν την άσκηση και ξεκινήστε σωστή τροφοδοσία με υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Διαβάστε περισσότερα στο runnfun.gr