Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας με παιχνίδια που βρίσκουν «συναρπαστικά και ενδιαφέροντα» έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Child Psychiatry and Human Development, έρχεται σε μια εποχή που τα παιδιά σήμερα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για περιπετειώδες παιχνίδι μακριά από τους ενήλικες, όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το ποδήλατο, τα άλματα ή το παιχνίδι «μακριά» από τους ενήλικες.

Στόχος των ερευνητών ήταν να δοκιμάσουν τη θεωρία ότι το περιπετειώδες παιχνίδι προσφέρει ευκαιρίες μάθησης που βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στα παιδιά, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω είχαν λιγότερα «προβλήματα εσωτερίκευσης», όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτά τα παιδιά ήταν επίσης πιο αισιόδοξα κατά το πρώτο lockdown, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία του περιπετειώδους παιχνιδιού.

Τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται ελευθερία και ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν την «πρόκληση» και το ρίσκο στις καθημερινές παιχνιδιάρικες περιπέτειές τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Είναι σαφές από τα ευρήματα της έρευνας ότι το παιχνίδι και η εμπειρία του ενθουσιασμού σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλουν θετικά στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών.

«Το περιπετειώδες παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να χτίσουν την ανθεκτικότητα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος σε δύσκολες συνθήκες» μας λένε οι ειδικοί.

Απολαύστε μαζί με τα παιδιά σας τις καλύτερες περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή την κωπηλασία σε ποτάμι ή λίμνη. Αφήστε τα μικρά σας να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες, όπως skateboard, rollerskates ή ποδήλατο. Η εξερεύνηση ενός δάσους ή ενός πάρκου πάντα είναι μια καλή ιδέα, όπως και η παραμονή σε ένα  κάμπινγκ.

Πηγή: Womanblog.gr