Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τρίτη 28 Ιουνίου) της σχετικής απόφασης, άνοιξε και είναι έτοιμη να δεχτεί αιτήσεις η πλατφόρμα North Evia – Samos Pass, μέσω της ιστοσελίδας vouchers.gov.gr, η οποία έχει ως στόχο τη στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των ταξιδιωτών.

O κάθε δικαιούχος θα έχει στη διάθεσή του μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών, κατά τις διακοπές του στη Βόρεια Εύβοια ή τη Σάμο.

Το ύψος της άυλης χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και σε 300 ευρώ για τη Σάμο. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 100 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα. Η άυλη ψηφιακή κάρτα υλοποιείται κατά το πρότυπο των καρτών Freedom Pass και Fuel Pass.

Βήμα – βήμα η αίτηση

Αναλυτικά τα βήματα για την αίτηση:

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

2. Ο πολίτης καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση email του και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω συνδέσμου που θα λάβει ως email και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), αντίστοιχα.

4. Δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του μεταξύ Σάμου και Βόρειας Εύβοιας.

5. Δηλώνει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, στο οποίο θα ενεργοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί, η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

6, Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις εξαιρέσεις της δράσης και επιλέγει «Υποβολή».

Η διαδικασία κατάθεσης της αίτησης έχει ολοκληρωθεί. Για την διευκόλυνση των πολιτών η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα στον τόπο της κατοικίας τους. Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το North Evia – Samos Pass, δηλώνοντας ως προορισμό μόνο τη Σάμο και το αντίστροφο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, απαιτείται κατάλληλο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, που υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών.

Δικαιούχοι του North Evia – Samos Pass

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι ενήλικες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος για το φορολογικό έτος 2020, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ως δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος δεν θεωρούνται όσοι έχουν επιλεχθεί ως δικαιούχοι-ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του ΟΑΕΔ, του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της ΔΥΠΑ 2022-2023, της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Δικαιούχοι και ωφελούμενοι με κύρια κατοικία στις επιλέξιμες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση ή να συμπεριληφθούν ως ωφελούμενοι σε αίτηση με προορισμό την περιοχή της κύριας κατοικίας τους.

Η δράση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις (από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ανά μήνα) και ο αριθμός των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών ανά επιλέξιμη περιοχή και ανά φάση καθορίζεται ως εξής:

Φάση 1 (Ιούλιος): Βόρεια Εύβοια 8.000 κάρτες / Σάμος 4.000 κάρτες
Φάση 2 (Αύγουστος): Βόρεια Εύβοια 4.050 κάρτες / Σάμος 2.025 κάρτες
Φάση 3 (Σεπτέμβριος): Βόρεια Εύβοια 7.300 κάρτες / Σάμος 3.650 κάρτες
Φάση 4 (Οκτώβριος): Βόρεια Εύβοια 2.000 κάρτες / Σάμος 1.000 κάρτες.

Προβλέπεται να γίνει μεταφορά τυχόν υπολοίπων ποσών της φάσης 1 στη φάση 3 και των φάσεων 2 και 3 στη φάση 4.

Επιδότηση για διακοπές σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια

Ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης, κατά την περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.

Ως τρόπος επιλογής των δικαιούχων ορίζεται η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων, και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια υπαγωγής των αιτήσεων στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του παρόντος άρθρου και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Φάση όπως περιγράφονται στο αρθρο 12 της παρούσας.

Ως ωφελούμενοι των δικαιούχων του προγράμματος ορίζονται:

τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Σε περιπτώσεις συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κατά την έννοια της παρ. 1, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι της οικονομικής ενίσχυσης:

Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022 – 2023 καθώς και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4933/2022 (Α’ 99) και οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, ν.δ. 356/1974, Α’ 90).

Η επιδότηση

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων, προσδιορίζεται ως εξής:

– για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης -Αγίας Άννας, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για όλες τις Φάσεις της δράσης όπως αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 12, πλην της Φάσης 2 (Αυγούστου) που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.

– για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τη Σάμο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 300 ευρώ για όλες τις Φάσεις της δράσης όπως αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 12, πλην της Φάσης 2 (Αυγούστου) που ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση της δράσης είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαβάστε περισσότερα:

Νέα Ιωνία: Ανακατασκευάζεται το γήπεδο μπάσκετ της Ευαγγελιστρίας

Μαρούσι: Η ανανεωμένη υπηρεσία «Γραμμή Δημότη – 15321» στη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα