Αν υπάρχει ένας κρυμμένος, πραγματικά άγνωστος προορισμός για διακοπές, αυτός είναι τα Μετέωρα. «Μα, διακοπές μακριά από τη θάλασσα;», θα αναρωτηθείτε. Κι όμως! Ο επίγειος παράδεισος της Θεσσαλίας έχει τόσες κρυμμένες ομορφιές που, είτε θα σας χαρίσουν διακοπές που θα θυμάστε για πάντα, είτε θα σας… μετατρέψουν σε συνεχείς επισκέπτες.

Μαγευτική, επιβλητική, πρωτόγνωρη. Η θέα των Μετεώρων, των θεόρατων βράχων που φαίνονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, να υψώνονται στον θεσσαλικό κάμπο, είναι αδύνατο να περιγραφεί. Ναι, οι σκουρόχρωμοι βράχοι μοιάζουν να κρέμονται από τον ουρανό, όμως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην εκπλαγείτε από το πραγματικό τους μέγεθος- όσο και από τις επιλογές διασκέδασης που απλώνονται γενναιόδωρα γύρω από αυτούς.

Μια μοναδική μοναστική πολιτεία, από τις αρχαιότερες που μπορεί να βρει κανείς απλώνεται στους θεόρατους βράχους που, όχι τυχαία, η UNESCO έχει χαρακτηρίσει ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Πώς θα πάω

Είπαμε: Τα Μετέωρα είναι ένας παρθένος τουριστικά προορισμός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τρόποι για να φτάσει εκεί κανείς δεν υπάρχουν πολλοί. Αεροδρόμιο δεν υπάρχει, λιμάνι ομοίως (ελλείψει θάλασσας), οπότε θα φτάσετε εκεί με τρένο, λεωφορείο, ή το αυτοκίνητό σας. Το τελευταίο προτείνεται, μιας και θα έχετε την ευχέρεια να εξερευνήσετε τις απίστευτες ομορφιές που υπάρχουν γύρω από τους Ιερούς Βράχους της Ορθοδοξίας.

Must see

Φυσικά, πρώτος προορισμός είναι τα Μετέωρα αυτά καθεαυτά. Τους πελώριους, κάθετους βράχους που “φιλοτέχνησαν” προϊστορικά ποτάμια. Οπλιστείτε με… φυσική αντοχή και ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν σε κάποια από τα μοναστήρια τα οποία κρέμονται -κυριολεκτικά- στην άκρη των βράχων, δείτε τη θέα που κόβει την ανάσα, παρακολουθήστε τους αναρριχητές να επιχειρούν να ανέβουν -χωρίς περιττές ασφάλειες- στις σκήτες των ασκητών και τις σπηλιές που βρίσκονται σε ύψος ως και 500 μέτρων, σε μια εντελώς κάθετη διαδρομή. Όταν πέσει η νύχτα, από την κορυφή των Μετεώρων, δείτε τα φώτα του θεσσαλικού κάμπου να απλώνονται μπροστά σας και αφουγκραστείτε τους ήχους που φτάνουν εκεί από απόσταση χιλιομέτρων.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Καστράκι, τον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται επάνω στους βράχους, όπου μπορείτε να καθίσετε για καφέ, φαγητό, ή να διαμείνετε, αφού επισκεφθείτε τα τουριστικά καταστήματα. Στους πρόποδες των Μετεώρων σε ένα τοπίο που μοιάζει εξωγήινο, βρίσκεται η κωμόπολη της Καλαμπάκας. Εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής: εδώ θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που θα φροντίσουν να κάνουν τις διακοπές σας ονειρεμένες. Κάντε βόλτα στην παλιά πόλη (Σπωτός), η οποία έχει αναπλαστεί.

Φεύγοντας από την Καλαμπάκα και στον απόλυτα ευθύ δρόμο που τη συνδέει με τα Τρίκαλα, αξίζει να κάνετε τρεις στάσεις: Στη Θεόπετρα, όπου θα δείτε κάτι μοναδικό. Στον επιβλητικό βράχο της Θεόπετρας (ηλικίας περίπου 137 εκατομμυρίων ετών), θα δείτε το προϊστορικό σπήλαιο, όπου οι αρχαιολόγοι δεν σταματούν να ανακαλύπτουν ευρήματα που μας ταξιδεύουν από τους Νεάντερνταλ στους σύγχρονους ανθρώπους, από τον Παλαιολιθικό στο νεολιθικό τρόπο ζωής, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Τα ευρήματα αρχίζουν από τη Μεσολιθική εποχή (50.000 πΧ) και εκεί θα δείτε την παλιότερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου, έναν τείχο ηλικίας 23.000 ετών.

Στον δρόμο προς τα Τρίκαλα, με την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τον οργασμό… ζωής γύρω από τον Ληθαίο και στην Ασκληπιού, αξίζει να κάνετε μια στάση στο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, του 16ου αιώνα, αλλά και να περιηγηθείτε στη Βασιλική: Το χωριό που δώρισε ο Αλή Πασάς στην κυρά Βασιλική για να εξιλεωθεί από τους εφιάλτες του για τις σφαγές των Χριστιανών και μετέτρεψε σε άσυλο γι’ αυτούς. Δείτε τον, ανέγγιχτο από τον χρόνο, ναό του Αγίου Νικολάου που στέκει απαράλλαχτος εκεί από το 1818, κάντε πεζοπορία στο δάσος που “σκεπάζει” το χωριό και στη συνέχεια ξεκουραστείτε σε κάποιο από τα καφέ του χωριού, πίνοντας καφεδάκι ή τσιπουράκι με μεζέ με παρέα τους πάντα φιλόξενους και διψασμένους για κουβέντα ντόπιους.