Πλησιάζοντας κανείς το Καστελλόριζο, το πρώτο πράγμα που αντικρύζει είναι η ελληνική σημαία. Είναι η υπενθύμιση ότι φτάνετε στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στο ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Καστελλόριζο, ή Μεγίστη όπως ήταν το όνομά του από την αρχαιότητα, δεν είναι ένα μεγάλο νησί. Είναι όμως ο ορισμός του γραφικού…

Από το λιμάνι, βλέπετε να υψώνεται ο κοκκινωπός βράχος, στην κορυφή του οποίου στέκει αγέρωχο το κάστρο που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες το Μεσαίωνα. Το κάστρο στο οποίο οφείλει το σύγχρονό όνομά του το νησί, το Castello Rosso, δηλαδή το “Κόκκινο Κάστρο”. Το κάστρο με τα υπερύψηλα διπλά τείχη και τις πολεμίστρες – ένα από τα ισχυρότερα οχυρά του Αιγαίου πελάγους.

ΦΩΤΟ: @Visit Kastellorizo

Κουκλίστικο: Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την ομορφιά του νησιού όπου γυρίστηκε το οσκαρικό “Mediterraneo”, του λιμανιού και του οικισμού που καθρεφτίζει τη παραμυθένια ομορφιά του στη θάλασσα, αλλά και με μια σπουδαία ιστορική διαδρομή. Μικροσκοπικό και παρθένο ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, το ακριτικό νησάκι αποδεικνύει ότι είναι η… Μεγίστη των προορισμών, είναι το τέλος του δρόμου, ο προορισμός που άξιζε να δει κανείς.

ΦΩΤΟ: @Visit Kastellorizo

Πώς θα πάω

Η έκπληξη για ένα τόσο μικρό νησί είναι ότι μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς, με κόστος που συνήθως δεν ξεπερνά αυτό μιας εκδρομής με αυτοκίνητο λίγο έξω από το κλεινόν άστυ. Ο Δημοτικός Αερολιμένας Καστελόριζου, το ανατολικότερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, υποδέχεται μόνο ελαφρού τύπου αεροσκάφη 20 θέσεων και συνδέεται με απευθείας πτήσεις με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΦΩΤΟ: @Visit Kastellorizo

Μπορείτε, φυσικά, να μεταβείτε στο Καστελλόριζο και με πλοίο. Είτε με καράβι από τον Πειραιά -σε ένα ταξίδι περίπου 21 ωρών- είτε να κάνετε island hopping με την ακτοπλοϊκή σύνδεση που προσφέρεται με άλλα νησιά, όπως τη Ρόδο, τη Σύμη, την Τήλο, την Κω, την Κάλυμνο τη Νίσυρο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τους Λειψούς την Ικαρία και τους Φούρνους.

Must See

Μία μόλις παραλία έχει το Καστελλόριζο, πολύ κοντά στο λιμάνι. Όμως μπορείτε να κάνετε βουτιές από βράχια και εξέδρες που έχει σε διάφορα σημεία του νησιού- ο Δήμος Μεγίστης έχει φροντίσει να είναι ασφαλές ένα τέτοιο “τόλμημα”. Και μετά το μπάνιο;

Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια στον διατηρητέο, γεμάτο με νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, επιβλητικές εκκλησίες και αρχιτεκτονικά κοσμήματα (όπως το Δημαρχείο), διατηρητέο οικισμό και περάστε από το τζαμί με τον κόκκινο τρούλο του 1755, όπου στεγάζεται η Ιστορική Συλλογή Καστελλόριζου με σπάνια έγγραφα, κειμήλια και φωτογραφίες από τη νεώτερη ιστορία του νησιού.

ΦΩΤΟ: @Visit Kastellorizo

Ανεβείτε στο κάστρο του νησιού, το Castello Rosso, αλλά και στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, με τη θέα που κόβει την ανάσα και κατεβείτε στην κατακόμβη του. Και φυσικά, μετά την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγίστης και το Παλαιόκαστρο, ξεκλέψτε λίγο χρόνο για να πιείτε έναν καφέ ή να τσιμπήσετε λιχουδιές με τους πάντα φιλόξενους και διψασμένους για παρέα κατοίκους του νησιού.