Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, κατά το επικείμενο κύμα καύσωνα που θα πλήξει την Αττική, απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής, καλώντας τους, παράλληλα να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της και να ενημερώνονται για τους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλους τους δήμους, με βάση την πληροφόρηση που έχει η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (email: grppna@patt.gov.gr), από τους ίδιους.

Οι κλιματιζόμενοι  χώροι, εμφανίζονται ανά περιφερειακή ενότητα στους χάρτες καθώς και σε πίνακες που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=5006&Itemid=323 

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες, καλεί όλους τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και τους δήμους να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στο email: grppna@patt.gov.gr, για τυχόν αλλαγές στους κλιματιζόμενους χώρους.

«Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνεργάζεται στενά με τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών» επισημαίνει ο ίδιος.

Οδηγίες Προφύλαξης σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών

Οι πολίτες κατά την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα  πρέπει να γνωρίζουν τις παρακάτω  βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:
* Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
* Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
* Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
* Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
* Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
* Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
* Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
* Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
* Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.
* Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
* Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
* Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα:

Καύσωνας: Γιατί είναι πιο επικίνδυνος για τους καρδιοπαθείς – Πως θα προστατευτείτε

«Ψαλίδι» σε ψώνια, ρεύμα και διακοπές λόγω ακρίβειας – Τι δείχνει έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ξεκινά σήμερα η δεύτερη φάση του North Evia-Samos Pass