Την μη εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για την προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης, που έρχονται σε αντίθεση με τους ειδικούς όρους δόμησης που ισχύουν ανά Κοινότητα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης Ψυχικού.

Οι όροι δόμησης τόσο στο Παλαιό Ψυχικό όσο και στη Φιλοθέη καθορίζονται από ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή θεσμοθετημένους κανόνες ιδιωτικής πολεοδόμησης, με ειδικούς όρους, όπως ισχύουν σήμερα. Αντιστοίχως και για το Ν. Ψυχικό έχουν καθοριστεί από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά και το ΓΠΣ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στην Πολεοδομία του Δήμου να μην εφαρμόζει τις διατάξεις του ΝΟΚ, οι οποίες αλλάζουν τους θεσμοθετημένους ανά Κοινότητα όρους δόμησης για τα ακίνητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, καθώς η εφαρμογή τους θα επιβάρυνε το οικιστικό περιβάλλον, θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία του προαστίου και θα επιβάρυνε τις υποδομές διαβίωσης και την ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προς επίρρωσιν της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου εκδόθηκαν δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (αρ. 2026 και 2028/2022), το οποίο έκρινε ότι οι διατάξεις των εν ισχύ διαταγμάτων είναι ισχυρότερες από εκείνες του εκάστοτε οικοδομικού κανονισμού, που είναι γενικός κανόνας. Είναι δε η πρώτη απόφαση που εκδίδεται από Δημοτικό Συμβούλιο σε όλη τη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Μετά την παρεμπόδιση επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ψυχικού, μετά τη δικαστική μας νίκη για τα οικόπεδα του Κέκροπα, μετά την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μας, η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να προστατεύσει τη φυσιογνωμία του προαστίου μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Και συνεχίζουμε» τονίζει ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης.

Διαβάστε περισσότερα:

Δήμος Βριλησσίων και Όλοι Μαζί Μπορούμε συγκεντρώνουν χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Mίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει – Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας

«Βουλιάζει» η Κιβωτός του Κόσμου από τις καταγγελίες για κακοποίηση, ασέλγεια και βασανιστήρια