Νέο υπερσύγχρονο και πρωτοποριακό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας», για την για την αξιοποίηση smart εφαρμογών «έξυπνης πόλης», με σκοπό την καταπολέμηση των πυρκαγιών δημιούργησε ο Δήμος Διονύσου.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Διονύσου, μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την εταιρία VanGuard, η οποία εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε συστήματα εναέριας επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πρασίνου, με τη χρήση drone τελευταίας τεχνολογίας, έχει θέσει σε λειτουργία για τις ανάγκες του προγράμματος, το σταθερό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» στο Δημαρχείο Διονύσου, που ήδη λειτουργεί δοκιμαστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το «Κέντρο Ελέγχου λειτουργίας» του Δήμου Διονύσου» έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές, ενώ διαθέτει θέσεις χειριστών και ψηφιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Το πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης με drone, το οποίο στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται σε εθελοντική βάση από συμπολίτες μας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους, θα διαρκέσει έως και τις αρχές Οκτωβρίου 2023. Μετά τη λήξη του προγράμματος ο Δήμος Διονύσου θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του και θα εξετάσει το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης αντίστοιχων πρακτικών σε μόνιμη βάση, μέσω της εξασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας καθώς και της ασφάλειας των πολιτών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Ιούνιο του 2020 ο Δήμος Διονύσου άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο αγοράς drone ή αντίστοιχων υπηρεσιών εναέριας επιτήρησης, έχοντας  συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε σχετικές επιδείξεις / παρουσιάσεις.

Το drone πετάει, σε 24ωρη βάση και με τις περισσότερες καιρικές συνθήκες, πάνω από όλες τις περιοχές του Δήμου Διονύσου, με προτεραιότητα σημεία με υψηλή επικινδυνότητα που μπορούν να υποδειχθούν από την πολιτική προστασία του Δήμου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας.

Το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» του Δήμου έχει σχεδιαστεί προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας δεκάδων smart εφαρμογών, με σκοπό τη μετάβαση του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα, παράλληλα με το Σύστημα Εναέριας Επιτήρησης, έχουν ήδη εγκατασταθεί τα συστήματα:

– Τηλε-ελέγχου / τηλεμετρίας ύδρευσης.

– Διαχείρισης Ψηφιακών Υδρομέτρων.

– Έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στους Οικισμούς «Αγίων Αγγέλων» και  «Φασίδερι» στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης.

–  Διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS μέσω της εφαρμογής itrack.

Επίσης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου των καμερών που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε νευραλγικά σημεία.

Υπογραμμίζεται ότι στο προσεχές μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας νέων καμερών η οποία θα καλυφθεί από χρηματοδοτικά προγράμματα, ο Δήμος Διονύσου θα εξασφαλίσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση δημοτικών κτιρίων, πλατειών, αντλιοστασίων και άλλων σημείων αιχμής σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.