Μαρούσι: Όχι εκπαιδευτικών στον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

«Όχι» στον διαχωρισμό των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους λέει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου και ζητά δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου,  υποστηρίζοντας ότι «για δυο χρόνια, σχεδόν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει δημιουργήσει σοβαρά μαθησιακά και άλλα προβλήματα στους μαθητές.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο με αποτέλεσμα το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο να γίνει με ακόμα χειρότερους όρους».

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου για τον διαχωρισμό των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους:

Η κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του ιού covid 19, οι χιλιάδες των νεκρών, το αθωράκιστο σύστημα υγείας δημιουργούν έντονη ανησυχία μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση και το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο σ’ αυτή την κατάσταση επιστρατεύουν το μόνο μέσο που ξέρουν καλά να ασκούν. Την καταστολή, τον αυταρχισμό, τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ψεύδος.

Με τις εξαγγελίες και τις απειλές για διώξεις, απολύσεις, διαθεσιμότητες και άλλες ποινές, επιχειρούν να μετακυλήσουν στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες και για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και για την τραγική διαχείριση της πανδημίας.

Απολύσεις και στερήσεις μισθού δεν θα περάσουν! Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των εργαζομένων.

Δεν κατανοούμε σε καμία περίπτωση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών προκειμένου να εισέλθουν στα σχολεία, τους χώρους εργασίας τους, όταν η πολιτεία ήδη γνωρίζει ότι σχεδόν το 80% των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί και παρόλο τον εμβολιασμό τους κινδυνεύουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι να νοσήσουν από κορωνοϊό, όπως δεν κατανοούμε γιατί η πολιτεία δεν προχωρά στην δωρεάν παροχή διαγνωστικών rapid tests από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία της χώρας επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, την περιβόητη ατομική ευθύνη μέσω της εξαγγελίας για επιβολή υποχρέωσης με δικά τους έξοδα των διαγνωστικών εργαστηριακών tests για όσες/όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κραυγαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και απόκρυψης της αλήθειας προκειμένου να δικαιολογηθεί η απόλυτη ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι κυβερνητικές επιτροπές των «ειδικών», απολογητών της πολιτικής της, αντί να εξηγούν στο λαό τα οφέλη του εμβολιασμού αναπαράγουν το φόβο, την τρομοκράτηση, την απειλή ότι «θα σε κλείσω μέσα», τα αντιφατικά μηνύματα, την υπερβολή των παρενεργειών των εμβολίων, την υποταγή στον ανορθολογισμό, τη μεταφυσική της εκκλησίας και των συνωμοσιολόγων. Από κοντά τα συστημικά ΜΜΕ, οι ακροδεξιοί, η παρα-θρησκευτική ιεραρχία, οι κιτρινολόγοι του διαδικτύου, οι κομπογιαννίτες επιστημονίζοντες.

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κυριαρχούν και διευρύνονται οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Στην αρρώστια όλοι είναι τυπικά «ίσοι», κάποιοι όμως είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Μεγάλα τμήματα εργαζομένων και φτωχολογιάς αποκλείονται ή δυσκολεύονται στην πρόσβαση σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα, εμβόλια, μέτρα και συνθήκες προληπτικής υγιεινής, ζουν σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές συνθήκες, αναγκάζονται να δουλεύουν με άθλιους εργασιακούς όρους.

Τα παραδείγματα του τυφλού lockdown, της υποβάθμισης του ΕΣΥ, της σαρδελοποίησης στους χώρους δουλειάς και τα Μ.Μ.Μ., της στέρησης ελεύθερου χώρου και χρόνου στην κορύφωση της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικά και τρανταχτά. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται τα εμβόλια. Οι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι εκτός εμβολιαστικής κάλυψης.

Απαιτούμε:

-πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές,

-εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, εκστρατεία με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η ελευθερία δεν έρχεται με την υγειονομική δικτατορία και το αστυνομικό κράτος. Δεν έρχεται όμως και με την «ελευθερία της αγοράς» ή του ατόμου γενικώς, ενάντια στη μέριμνα για το συλλογικό,

-όχι στην επιβολή υποχρέωσης των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών να πληρώνουν με δικά τους έξοδα δύο rapid test την εβδομάδα προκείμενου να μπορούν να εισέλθουν στους χώρους εργασίας τους στα σχολεία – δωρεάν rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της χώρας.

Η περί «υποχρεωτικότητας» συζήτηση, μαζί και αυτή περί «προνομίων», αποτελεί στην ουσία προσπάθεια αποφυγής της καθολικότητας, των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για την έλλειψή της.

Αν αποδεχτούμε τώρα την κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για επιβολή των υποχρεωτικών δύο rapid test την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα, για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς είναι ουσιαστικά σαν να απεμπολούμε το δικαίωμα μας για παροχή δημόσιας δωρεάν υγείας και πρόνοιας για όλες/όλους τους πολίτες χωρίς διαχωρισμούς. ΔΩΡΕΑΝ  rapid  covid test ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Παρά την επείγουσα ανάγκη και σημασία που έχει ο εμβολιασμός, ειδικά για τις ευπαθείς κατηγορίες, θα πρέπει να είναι καθαρό πως ούτε ένα (έστω απόλυτα ασφαλές) εμβόλιο ούτε το καλύτερο φάρμακο, μπορούν να αντικαταστήσουν την ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ανάγκη για πρόληψη, διάγνωση και περίθαλψη μέσα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι άθροισμα λειτουργιών ή δυσλειτουργιών που απλά αναζητούν το αντίστοιχο άθροισμα φαρμάκων για να πηγαίνουν «όλα τέλεια». Αποτελεί ένα αδιάσπαστο σύνολο, αξεχώριστο από την ευρύτερη ψυχική και κοινωνική του υπόσταση, στο πλαίσιο της κοινής ζωής, της συμμετοχής στην κοινωνία.

Ως εκ τούτου το θέμα της υγείας είναι κοινωνικό ζήτημα και άπτεται της ταξικής και πολιτικής πάλης.

Είμαστε ενάντια στις διακρίσεις, τις ποινές, τις διώξεις για την επιλογή κάθε εργαζόμενου στο θέμα του εμβολιασμού. Ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασκευή ενόχων.

Ο μαζικός εμβολιασμός δεν έρχεται με διατάγματα αλλά με τη συνειδητή επιλογή ελεύθερων ανθρώπων. Η δική μας απάντηση είναι από τη σκοπιά της κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης.

Η μάχη απέναντι σε ένα επικίνδυνο, μεταδοτικό, λοιμώδες νόσημα δεν είναι ατομική υπόθεση ή ατομική επιλογή. Απαιτεί κοινωνική συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση, διότι «ο λαός σώζει το λαό». «Όλα για όλους», όταν το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το σύνθημα μας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο κόκκινο, αποψιλωμένα από προσωπικό και μέσα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας.

Για δυο χρόνια, σχεδόν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει δημιουργήσει σοβαρά μαθησιακά και άλλα προβλήματα στους μαθητές. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο με αποτέλεσμα το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο να γίνει με ακόμα χειρότερους όρους.

Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, αφού σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργοδότες απειλούν με μηνύσεις και με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία τους καλούν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Δε φτάνει δηλαδή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, που αρνήθηκαν να παρέχουν self test στους εργαζόμενους, όπως καθοριζόταν στην πρώτη φάση διακίνησής τους για να μην επιβαρυνθούν το κόστος, τώρα ζητούν και τα ρέστα.

Τα συνδικάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας πήραν δεκάδες πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την πανδημία, διεκδίκησαν και διεκδικούν αυξημένα μετρά προστασίας από τον κορωνοϊό στους κλάδους, τους χώρους δουλειάς, τα Μ.Μ.Μ. Σήμερα καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πρωτοστατήσουν εκ νέου στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του εργαζόμενου λάου, να εμβολιαστεί, να τηρήσει τα μέτρα προστασίας.

Αυτό δε γίνεται όμως με την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Το κράτος και η εργοδοσία δεν περίμεναν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για να πετάξουν εκτός εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους. Δε μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό τον διαχωρισμό ως πρόσχημα για νέες απολύσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν αυτές τις μέρες από το καθεστώς της αναστολής και μπαίνουν απευθείας στις λίστες του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνει την επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

Διεκδικούμε:

-Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

-Πρόγραμμα μαζικών δημόσιων δωρεάν εμβολιασμών, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

-Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους και σε όλους τους πολίτες με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους.

-Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Όχι στον καταναγκασμό και τον κοινωνικό διαχωρισμό!

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. να επιληφθεί όλων των παραπάνω θεμάτων και διεκδικήσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Παράθυρο για μείωση 8% το 2022 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει από το 2022 – Νέες προβλέψεις για τα ποσά επιδόματος

Μείωση ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για διορθώσεις και νέες δηλώσεις

Πληκτρολόγησε και πάτα enter για αναζήτηση

vupu.gr Θέλεις να λαμβάνεις ενημερώσεις και να μαθαίνεις πρώτος όσα συμβαίνουν στα Βόρεια Προάστια;
Απόρριψη
Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις