Διήμερο φεστιβάλ ταινιών και μουσικής διοργανώνει η πρεσβεία της Παλαιστίνης σε συνεργασία με  το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), και την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό».

Το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Στον καθρέφτη της Παλαιστίνης: Εικόνες και ήχοι μιας καθημερινής μάχης για συλλογική αξιοπρέπεια», πραγματοποιείται την Κυριακή 28 και την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στον κινηματογράφο «Αθηνά», στο Χαλάνδρι, (Σολωμού 18,).

Πρόκειται για μια μικρή, αλλά αναγκαία συμβολή στην προσπάθεια να αναδειχθεί, με τη γλώσσα τόσο της τέχνης, όσο και των πολιτικών τοποθετήσεων, η κρισιμότητα που έχει, διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα, το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκη κάθε λογικής αποκλεισμού, εποικισμού και κατοχής.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής, 28 Νοεμβρίου

Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, η Σοφία Σακοράφα, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλεύτρια ΜέΡΑ25, τιμής ένεκεν Παλαιστίνια υπήκοος, και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Ελληνο-Παλαιστίνιας εικαστικού Ντόρις Χακίμ: «Liwan: a story of cultural resistance» και μουσική εκδήλωση με τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι.

Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας, 29 Νοεμβρίου

Θα προβληθούν, παρουσία των δημιουργών τους, οι ταινίες «Roshmia» του Salim Abu Jabal, και «Enquete personnelle», της Ula Tabari.  Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ώρα έναρξης: 7 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα

«Liwan – a story of cultural resistance» – «Μια ιστορία πολιτιστικής αντίστασης». Ένα ντοκιμαντέρ της Ντόρις Χακίμ για την ιστορία ενός «πολιτιστικού καφέ» που ονομάζεται Λιουάν και ιδρύθηκε από τρεις Παλαιστίνιους κατοίκους της Ναζαρέτ, για να ασκήσουν πολιτιστική αντίσταση στο ισραηλινό καθεστώς.

Η Ντόρις Χακίμ είναι Παλαιστίνιο-Ελληνίδα εικαστικός και performer. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έχει μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

 

 

«Roshmia» (2015), του Salim Abu Jabal. Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Παλαιστινίων προσφύγων σε μια τελική αντιπαράθεση με τις ισραηλινές αρχές για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους στη Ροσμία, την τελευταία φυσική κοιλάδα στη Χάιφα.

Ο Salim Abu Jabal σπούδασε θέατρο και αραβική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών και προγραμμάτων για την τηλεόραση. Ίδρυσε το φεστιβάλ περιοδεύοντος κινηματογράφου «Films From Behind The Wall», το 2005, και το Ramallah Cinema Club το 2013. Επίσης ήταν ο οργανωτής των Palestine Cinema Days (2016, 2017) και του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Χάιφα (2018). Το «Roshmia» έλαβε 13 βραβεία από διάσημα αραβικά και διεθνή φεστιβάλ.

«Enquete personnelle» – «Προσωπική έρευνα», της Ula Tabari (2002). Ντοκιμαντέρ για την ταυτότητα και τις αντιφάσεις των Παλαιστινίων ισραηλινής υπηκοότητας.

Η Ula Tabari γεννήθηκε στη Ναζαρέτ και ζει στο Παρίσι. Σπούδασε θέατρο και εικαστικές τέχνες. Το 2015 ίδρυσε το «Al-Ashiqat» («Les Amoureuses») για εναλλακτικές υπηρεσίες παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Πότε και σε ποιους θα δοθεί ο έκτακτος χριστουγεννιάτικος μποναμάς – Ποια τα κριτήρια

Μείωση ενοικίων: Ποιοι και πως θα επιστρέψουν τις αποζημιώσεις

Μεγάλες αυξήσεις στην αγορά ακινήτων – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών