Ο τρόπος συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα είναι μέτρο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας. Αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο Δήμος Χαλανδρίου και ο φιλοζωικός σύλλογος «Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου», οργάνωσαν διήμερο ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, το σαββατοκύριακο 2-3 Οκτωβρίου 2021.

Στο Δήμο Χαλανδρίου υλοποιείται από το 2014 πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου», όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Το πρόγραμμα προβλέπει τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη των ζώων και παράλληλα λαμβάνει μέριμνα για τη σωστή και πλήρη διατροφή τους.

Το ποσό που διατίθεται για την περίθαλψη των ζώων (στειρώσεις, εμβολιασμοί, ατυχήματα, χειρουργεία, θεραπείες) έχει φτάσει πλέον τις 60.000 ευρώ από 40.000 που ήταν το 2014, ενώ επιπλέον 15.000 ευρώ διατίθενται για την αγορά ζωοτροφών.

Χαρακτηριστικό των αναγκών που προκύπτουν για ένα μεγάλο δήμο, όπως το Χαλάνδρι, είναι ότι, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών -από τις αρχές του 2021- περίπου 500 περιστατικά (νέες και παλιές νοσηλείες), εκ των οποίων τα 120 αφορούσαν σε στειρώσεις.

Φρένο στα πάρκα σκύλων βάζει ο νέος νόμος

Ωστόσο, ο Δήμος Χαλανδρίου επισημαίνει ότι ο νέος νόμος 4830/2021 που αφορά στα ζώα συντροφιάς, δεν αντιμετωπίζει το κρίσιμο θέμα τη διαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης των δήμων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων από το νομοθέτη, καθώς επίσης δεν ορίζει πώς και πόσοι υπάλληλοι θα προσληφθούν για τη στελέχωση αυτών των προγραμμάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι η πρόβλεψη του νόμου για τα πάρκα σκύλων, τα οποία ορίζεται ότι πρέπει να απέχουν 50 μ. από κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία, συνιστά τροχοπέδη στα σχέδια του Δήμου για δημιουργία έξι (6) περιφραγμένων πάρκων σκύλων σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος προκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, από την 1η Ιουνίου 2021, και ο οποίος θα έδινε λύση στις συνεχείς αντιδράσεις άλλων συμπολιτών μας για τη συνύπαρξη στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.