Ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει τους δημότες του ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η Απογραφή Κτιρίων και Πληθυσμού 2021, η οποία διεξάγεται από  την Ελληνική Στατιστική Αρχή ( (ΕΛΣΤΑΤ). Η απογραφή κτιρίων έχει ήδη ξεκινήσει και θα ακολουθήσει η απογραφή πληθυσμού από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2021.

Τι είναι Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών;

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, μια ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία που έχει σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η πρώτη Απογραφή στη χώρα έγινε το 1828, όταν Κυβερνήτης της ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με την Απογραφή αυτή  έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας (753.400 κάτοικοι) και, ταυτόχρονα, η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της το 1821 (938.765 κάτοικοι). Στην Απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.816.286.

Πως θα γίνει;

Η Απογραφή θα διενεργηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, για πρώτη φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα να απογράψουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και τα μέλη του νοικοκυριού μας, άμεσα και με ασφάλεια (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή).

Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή άλλου είδους κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Στη συνέχεια, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr (http: //www.gov.gr), χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτό κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τα νοικοκυριά και τα μέλη του.

Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπόρεσαν να απογραφούν μόνοι τους ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» με φυσική παρουσία του απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ.

Γιατί να λάβουμε μέρος;

Η συμμετοχή στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και βάση τεκμηρίωσης για μια σειρά από σημαντικές, εθνικά, χρήσεις.

Η διαδικασία – Οι ερευνητές φέρουν κονκάρδα της ΕΛΣΤΑΤ

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Tομεάρχες) επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου, ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου.

Υπογραμμίζεται ότι οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

Εφόσον χρησιμοποιούνται ειδοποιητήρια από τους Τομεάρχες αυτά θα φέρουν πάντα σήμανση της ΕΛΣΤΑΤ.

Διαβάστε επίσης:

Πυρόπληκτοι: Πιστώνονται εκατ. ευρώ σε 717 δικαιούχους

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων – Τα εισοδηματικά κριτήρια για πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα

Ρύθμιση 100 – 120 δόσεων: Άνοιξε το myBusinessSupport για επανένταξη των πληγέντων