Με σχεδόν ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», μια εθελοντική συμφωνία συνεργασίας 73 μελών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με στόχο την αποτροπή απωλειών τροφίμων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε η διοίκηση της πόλης, κρίνεται ότι το Χαλάνδρι– ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που γίνεται μέλος αυτής της συμμαχίας– μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά, μέσω της δημοτικής μονάδας αποτροπής απωλειών & δημιουργίας τροφικών αποβλήτων. Μάλιστα, η δημοτική Αρχή σημείωσε ότι χάρη στη νεοσύστατη πρωτοβουλία, το προάστιο υλοποιεί μια από τις ελάχιστες σχετικές μελέτες μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των τριών ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (FoodRus, ToNoWaste, Food Connection).

«Το Χαλάνδρι ως δημοφιλής προορισμός εστίασης και διασκέδασης και Δήμος των περίπου 100.000 κατοίκων αποτελεί μελέτη περίπτωσης (case study) στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστούν προσεγγίσεις για την αποτροπή απωλειών τροφίμων στους τομείς της εμπορίας και κατανάλωσης τροφίμων», τόνισε η διοίκηση του προαστίου, προσθέτοντας: «Ήδη στο πλαίσιο των δράσεων της μονάδας πραγματοποιείται καταγραφή στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, καθώς εκεί προετοιμάζονται όχι μόνο τα γεύματα για τα παιδιά, αλλά και το καθημερινό συσσίτιο για τους άπορους συμπολίτες μας».

Διεύρυνση της σχετικής έρευνας

Η δημοτική Αρχή υπενθύμισε στη συνέχεια τις αντίστοιχες δράσεις της: «Η καταγραφή των απωλειών τροφίμων, επί ένα μήνα, στο 5ο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Δήμου κατέδειξε ότι παρά την άριστη διαχείριση των προμηθειών και τη μηδενική απώλεια τροφίμων λόγω ελλιπούς αποθήκευσης, σημαντικό μέρος των τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια είτε γιατί απορρίφθηκαν κατά την προετοιμασία (μέρη λαχανικών, φρούτων και άλλα μη αποτρέψιμα απορρίμματα που δεν είναι βρώσιμα), είτε γιατί δεν καταναλώθηκαν ως μαγειρεμένο ή σερβιρισμένο γεύμα.Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής η έρευνα θα διευρυνθεί με συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια στη σχολική κοινότητα και θα αναζητηθούν πιθανοί τρόποι μείωσης των αποτρέψιμων απωλειών που ανέρχονται περίπου στο 51% του συνόλου των τροφικών αποβλήτων. Ήδη στην έρευνα συμμετέχει σημαντικός αριθμός καταστημάτων εστίασης και λιανικής πώλησης της πόλης, αλλά και πολίτες που πραγματοποιούν εθελοντικά τις μετρήσεις στα νοικοκυριά τους. Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξοπλισμό εκτός από τη δυνατότητα ζύγισης με οικιακή ζυγαριά».

Οι επόμενοι στόχοι

Η διοίκηση του προαστίου πρόσθεσε στη συνέχεια: «Με τη συμμετοχή του στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», ο Δήμος Χαλανδρίου στοχεύει να γίνει μέρος της λύσης. Η ενεργοποίηση του κατοίκου, του εμπόρου λιανικής πώλησης τροφίμων, του επαγγελματία σεφ  μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, με σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Μεγάλες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο κάθε κάτοικος πετάει έως και 104 κιλά ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Στον πρωτογενή τομέα εικάζεται ότι η απώλεια τροφίμων είναι μεγάλη καθώς επίσης και στον τομέα της εστίασης. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη εμπεριστατωμένων μεθόδων καταγραφής, ποσοτικών δεδομένων και κυρίως κινήτρων ώστε να μειωθεί η απώλεια τροφής. Αυτό ακριβώς το κενό προσπαθεί να καλύψει η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου, με τις έρευνες που διεξάγει».

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στις έρευνες μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους στο foodsave@halandri.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Λήστεψαν ανήλικους σε Μαρούσι και Ακρόπολη

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ σήμερα Δευτέρα του Πάσχα

Με βροχές και καταιγίδες η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα