Νέα  πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Δήμο Χαλανδρίου και τον υποψήφιο δήμαρχο Χάρη Ρώμα το ζήτημα της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της πόλη. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι στο Φως» ανέφερε μέσω Facebook ότι «οι δημότες επιβαρύνονται αδικαιολόγητα με 236.000 ευρώ που θα μπορούσε να λάβει ο Δήμος από το σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρεια». H δημοτική Αρχή απάντησε κατηγορώντας τον κ. Ρώμα για «πενία πολιτικών επιχειρημάτων», σημειώνοντας ότι «πέρα από κακή πρόθεση, έχει και άγνοια του τρόπου που λειτουργούν οι δομές».

Η ανάρτηση του Χάρη Ρώμα

«Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις κοινωνικές δομές του δήμου Χαλανδρίου, παρουσία του Δημάρχου κυρίου Ρούσσου, είδαμε τον πρώην Πρωθυπουργό να μένει με το στόμα ανοικτό με τα λεφτά που δαπανά ο δήμος από ίδιους πόρους ενώ ο δήμαρχος δεν παρέλειψε, όπως ήταν αναμενόμενο, να εκφράσει παράπονα για ελλιπή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Αμνησία πρέπει να είχε πάθει εκείνη την στιγμή ο Δήμαρχος για να μην αναφέρει ότι όλες αυτές οι κοινωνικές δομές χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής, συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ 2014-2015” το οποίο τελεί υπό την διαχείριση και εποπτεία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

O επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι στο φως»

Ακόμη πιο συγκεκριμένα ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΜΕ 1,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ εκ του συνολικού ποσού 1, 75 εκατομμύρια ευρώ που έχει εγκριθεί για την λειτουργία των δομών. Που σημαίνει ότι χάριν των χρημάτων αυτών έχουν ωφεληθεί πάνω από 2.500 χιλιάδες δημότες. Μετά δε και την έγκριση του προγράμματος “ATTIKH 2021-2027” στις 29/08/2022 από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, οι ευάλωτες ομάδες θα μπορούν να συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες των ανωτέρω κοινωνικών δομών για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια εφ’ όσον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής.

Θεωρώ ότι για το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να μείνει με το στόμα ανοιχτό ο πρώην Πρωθυπουργός (αλλά όχι από θαυμασμό) είναι η ΑΝΑΙΤΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. Μέγα σκάνδαλο μοιάζει το ότι το κοινωνικό παντοπωλείο-συσσίτιο με κωδικό ΟΠΣ 5003539 σταμάτησε την χρηματοδότηση του από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 στα τέλη του 2020. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής δόθηκε η δυνατότητα παράτασης και συνέχισης της χρηματοδότησης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Αντί να θαυμάζει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας τον δήμο με τις large κοινωνικές ευαισθησίες (που ξόδεψε ήδη εξ’ ιδίων πόρων άνω των 160.000 ευρώ) θα ήταν καλύτερο να τους ρωτήσει γιατί ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ; Δεν ξέρω τι προβλήματα είχε ο δήμος με την συνεργαζόμενη ΜΚΟ (που εκείνος είχε επιλέξει), μέσω της οποίας θα έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα, αλλά οι δημότες Χαλανδρίου από αυτόν τον ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ επιβαρύνονται αδικαιολόγητα με το πόσο των 236.000 ευρώ που θα μπορούσε να λάβει ο δήμος επιπλέον από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής και να διαθέσει τα χρήματα που ξοδεύει τώρα για άλλης ζωτικής σημασίας θέματα ή κοινωνικούς σκοπούς. Ας μας απαντήσουν γι’ αυτή την μεγάλη ολιγωρία και αν οι απαντήσεις είναι πειστικές τότε μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό θα τους θαυμάσουμε κι εμείς τους κιμπάρηδες.»

Το σχόλιο του Δήμου

«Προκλητική και πέρα από κάθε λογική η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Δήμου ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρώμας. Με μια σκαιά ανάρτηση στη σελίδα της παράταξής του στο FB, εγκαλεί το Δήμο επειδή ενισχύει σταθερά το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο της πόλης, έτσι ώστε να στηρίζει σταθερά και απρόσκοπτα 1.200 εξυπηρετούμενους συμπολίτες μας (!), με τακτική διανομή τροφίμων και καθημερινή παροχή συσσιτίου.

O δήμαρχος Σίμος Ρούσσος

Η εν λόγω ανάρτηση, που κάνει λόγο ακόμα και για «μέγα σκάνδαλο» (!), δεν πλήττει όμως μόνο τη διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, όπως ίσως θα ήθελε ο κ. Ρώμας, αλλά βάλλει, δυστυχώς, και εναντίον όλων των αιρετών του Χαλανδρίου. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Χαλανδρίου λειτουργούν επί επτά χρόνια υπό διαπαραταξιακό έλεγχο, με απόλυτη σύμπνοια και διαφάνεια, στη βάση ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως θα όφειλε να γνωρίζει ο κ. Ρώμας εφόσον επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά του Χαλανδρίου.

Με την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη, κανείς από το πολιτικό προσωπικό του Χαλανδρίου, μέχρι σήμερα, ΔΕΝ διανοήθηκε να παίξει πολιτικά παιχνίδια… Δυστυχώς όχι μόνο το διανοείται, αλλά το κάνει πράξη ο κ. Ρώμας. Φαίνεται όμως ότι πέρα από κακή πρόθεση, ο κ. Ρώμας έχει και άγνοια του τρόπου που λειτουργούν και τι παρέχουν (ή δεν παρέχουν) τα προγράμματα που χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια.

Ενημερώνεται λοιπόν ότι τους όρους των εν λόγω προγραμμάτων τους καθορίζει η Περιφέρεια, ΟΧΙ ο Δήμος. Ο Δήμος Χαλανδρίου είχε ενταχθεί από το 2013 στο σχετικό πρόγραμμα της Περιφέρειας «∆ομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο». Την εκ νέου ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Συσσιτίου την απέρριψε η ίδια η Περιφέρεια όταν διακόπηκε η συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την ΜΚΟ ΕΠΑΨΥ. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει στο πρόγραμμα μόνο το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει, αυτό που είναι ακόμα σημαντικότερο, ότι το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια καλύπτει ΜΟΝΟ τη μισθοδοσία 4 εργαζομένων και ΣΥΝΟΛΙΚΑ για λειτουργικά έξοδα (τρόφιμα, αναλώσιμα, ρεύμα, ενοίκιο κλπ.) ποσό ίσο με το 30% της μισθοδοσίας (!). Σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτό; Σε 1.500 ευρώ το μήνα, δλδ σε 50 ευρώ ημερησίως. Το ποσό αυτό, όπως αντιλαμβάνεται ο κοινός νους, ούτε τη λειτουργία του Συσσιτίου για 100 άτομα δεν μπορεί να υποστηρίξει, πόσο μάλλον την τακτική λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Γι΄αυτό ακριβώς, από το 2014 και κάθε χρόνο, ο Δήμος Χαλανδρίου εντάσσει στον προϋπολογισμό πάνω από 100.000 ευρώ για αγορά ειδών για το Παντοπωλείο και το Συσσίτιο, έτσι ώστε βασικά είδη (λάδι, ζυμαρικά, ζάχαρη, ντοματοχυμός, ρύζι, όσπρια, είδη υγιεινής, κρέας κλπ.) να διανέμονται κάθε μήνα στους ωφελούμενους του Παντοπωλείου μαζί με τις ξεχωριστές έξτρα διανομές που γίνονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ καθημερινά διανέμεται συσσίτιο σε 90 συμπολίτες μας. Γι’ αυτά μίλησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όχι για να … «αυτοθαυμαστούν», όπως ισχυρίζεται ο κ. Ρώμας. Άλλωστε στον αυτοθαυμασμό, άλλοι έχουν εξειδίκευση…

Για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο κ. Ρώμας παραπέμπεται στον δημόσια αναρτημένο απολογισμό του 2021, από όπου προκύπτει όχι μόνο η οικονομική ενίσχυση του Δήμου, αλλά και οι πολύ σημαντικές και διαρκώς αυξανόμενες χορηγίες, από μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες τροφίμων.

Τις άκριτες καταγγελίες για τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χαλανδρίου, καλό θα ήταν να τις απευθύνει αλλού ο κ. Ρώμας και ας μην προσπαθεί να καλύψει την πενία πολιτικών επιχειρημάτων και την έλλειψη σχεδίου για την πόλη, με λάσπη κατά των αιρετών του Χαλανδρίου, που ασχολούνται χρόνια με τα κοινά της πόλης. Κρείττον του λαλείν το σιγάν! Θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Ρώμας και να μην ασκεί μικροπολιτική στις πλάτες των αδύναμων Χαλανδραίων συμπολιτών μας, που δοκιμάζονται από την εντεινόμενη ενεργειακή και οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από πολιτικές επιλογές, τις οποίες και ο ίδιος υπηρετεί, ως αντιπεριφερειάρχης».

Διαβάστε περισσότερα:

Λεηλάτησαν το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Τηλεργασία: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά – Ποια η διαδικασία της αίτησης

Δήμος Ηρακλείου: Εξασφάλισε 3.000 δωρεάν self test για τις ευπαθείς ομάδες