Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα των Ρομά στο Δήμο Χαλανδρίου, με το «καυτό» θέμα να αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Περιφέρειας Αττικής το τελευταίο διάστημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και δημότης Χαλανδρίου, Χάρης Ρώμας, επανέρχεται στο ζήτημα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η διοίκηση του Δήμου είναι στριμωγμένη στα σφάλματα και τα άλυτα προβλήματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για τερατώδη ψέματα στο ζήτημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ Ρώμα

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση πιστεύουν οι διοικούντες στο Χαλάνδρι. Και, φυσικά, η επίθεση της στριμωγμένης, από τόσα σφάλματα και άλυτα προβλήματα, διοίκησης του Δήμου γίνεται στέλνοντας κλασικά την μπάλα στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή στην “εξέδρα”.

Μας πετάνε την μπάλα, ας πούμε, για το καυτό πρόβλημα των Ρομά που ζούνε στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, σε εκτάσεις που έχουν καταπατήσει, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει νομικά με αποτέλεσμα ο Δήμος Χαλανδρίου (εμείς, δηλαδή, όλοι οι δημότες) να πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα.

Οφείλεται στην Περιφέρεια Αττικής αυτό το πρόβλημα; Όχι, βέβαια, αφού μέχρι και η Υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ απάντησε ότι: υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει θεσμική αρμοδιότητα για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ευαίσθητων ομάδων (όπως ας πούμε το πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων για Ρομά που υλοποιείται αυτή την στιγμή) αλλά δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα επί θεμάτων μετεγκατάστασης και μεταστέγασης.

Το πρόγραμμα που σχεδίασε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (μαζί με τον δήμο πάντα) ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους Ρομά Χαλανδρίου το οποίο προσυπέγραψε και η σημερινή διοίκηση στα πλαίσια της λογικής ότι η πολιτική μπορεί να έχει συνέχεια. Υπογράψαμε, όμως, ένα πρόγραμμα που δεν αφορούσε μετεγκατάσταση αλλά πιλοτική επιδότηση ενοικίου για 40 μόνο οικογένειες.

Το πρόγραμμα δεν αφορούσε το σύνολο των Ρομά του Χαλανδρίου γι’ αυτό και είναι τερατώδες ψέμα το ότι η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας ευθύνεται για την “μη λύση” του προβλήματος των Ρομά.

Ακόμη και για την μη χρηματοδότηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος ευθύνεται μόνο η διοίκησης του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να υλοποιήσει μόνος του, με διαδικασίες που ο ίδιος αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, συγκεκριμένες δράσεις για μετεγκατάσταση. Από τις αποσπασματικές και άτσαλες αυτές δράσεις προέκυψαν προβλήματα και έγιναν πολλές καταγγελίες. Αυτές οι καταγγελίες αλλά και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες υλοποίησης, όπως άγονοι διαγωνισμοί για εξεύρεση κατοικιών, είχαν ως αποτέλεσμα να παρέμβουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής επιτροπής και να ζητήσουν ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Έπρεπε η Περιφέρεια Αττικής να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει προβλήματα με όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ; Προγράμματα από τα οποία θα ωφεληθούν όλοι οι Δήμοι (και ο Δήμος Χαλανδρίου) όπως έχει γίνει τόσες φορές στο παρελθόν; Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα προέκυψε από λάθος σχεδιασμούς του Δήμου. Εύλογο είναι να κυκλοφορούν “λαϊκά ξεσπάσματα” στα social media, στον τύπο και στην τηλεόραση εν όψει των επερχόμενων εκλογών αλλά η πλειοψηφία των δημοτών δεν τρώει κουτόχορτο. Καταλαβαίνει νομίζω ο δημότης ότι ένα πρόβλημα 40 χρόνων σίγουρα δεν οφείλεται στην τριετή διακυβέρνηση της Περιφέρειας από την τωρινή της διοίκηση. Γιατί δεν το έλυσε το πρόβλημα την προηγούμενη τετραετία ο κύριος Δήμαρχος σε συνεργασία με την διοίκηση της κυρίας Δούρου που έχουν τόσο αγαστές σχέσεις και συνεννοούνται τέλεια; Δεν τους εμποδίσαμε πάντως εμείς και ας μην κοροϊδεύει ο νυν (αλλά όχι αεί) δήμαρχος τους συμπολίτες του.

Όσο για τα άλλα “λαϊκά ξεσπάσματα” ότι τάχα ο Δήμος Χαλανδρίου υποχρηματοδοτείται σε σχέση με άλλους μικρότερους δήμους, ψέμα κι αυτό, με κοντά ποδάρια, αφού η Περιφέρεια Αττικής έβγαλε στο φως τις χρηματοδοτήσεις της στον Δήμο που είναι ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΥΣ με χρηματοδοτήσεις 7 έργων, προϋπολογισμού άνω των 31 εκατομμυρίων ευρώ!

Για την ανέγερση του Δημαρχείου Χαλανδρίου έχουν πληρωθεί όλοι οι μέχρι τώρα λογαριασμοί συνολικού ύψους 4.835.595 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκε ο 12ος λογαριασμός του έργου ύψους 435.039 ευρώ. Η χρηματοροή εξαρτάται  πάντα και από τις πιστώσεις στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής που στηρίζει και εκτελεί μεγάλα έργα σε 66 δήμους προσπαθώντας να κρατά τις ισορροπίες. Όσοι βιάζονται να κόψουν προεκλογικές κορδέλες ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο.

Τέλος, για το θέμα του “Πεύκου Πολίτη”, που κάποιοι τους αγώνες που γίνονται θέλουν να τους οικειοποιηθούν κατ’ αποκλειστικότητα, δεν θα τους αφήσουμε να γευτούν ούτε αυτή την χαρά. Αγωνιζόμαστε κι εμείς για να προχωρήσει το θέμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Εγώ προσωπικά δηλώνω ότι θα κάνω ό, τι περνά από το χέρι μου για την οριστική και δίκαιη λύση».

Διαβάστε περισσότερα

Κρίστη Αγαπητού: Μεγάλες οι προκλήσεις για τους δήμους – Στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήμος Αμαρουσίου: Κοινή επιχείρηση του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής για τον καθαρισμό του διαζώματος της οδού Σπύρου Λούη

Εφαρμογή κινητού ανιχνεύει με ακρίβεια την Covid-19 στις φωνές των ανθρώπων