Ένα ακόμα ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης δημιούργησε ο Δήμος Χαλανδρίου για τη συλλογή, μεταφορά και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων (τηγανελαίων), για την παραγωγή βιοντίζελ, με την ανάπτυξη δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε 12 σημεία του Χαλανδρίου, ενώ το επόμενο διάστημα, το δίκτυο θα επεκταθεί περαιτέρω.

Η επιλογή δημιουργίας ρεύματος τηγανέλαιου συνάδει πρωτίστως με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει διαλογή στην πηγή, διαχωρισμό δλδ διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους, με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή/επαναχρησιμοποίησή τους και τη μείωση, στο ελάχιστο, της συνολικής ποσότητας αποβλήτων που διατίθενται για υγειονομική ταφή.

Επιπλέον:

► Επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς απαλλάσσει το περιβάλλον από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών.

► Προστατεύει ως εκ τούτου τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα. Τα χρησιμοποιημένα λίπη & έλαια, τα οποία προκύπτουν ως κατάλοιπο της παραγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεων εστίασης, νοσοκομείων, νοικοκυριών κλπ., είναι αδιάλυτα στο νερό και όταν απορρίπτονται στους υπονόμους δημιουργούν μια επιφανειακή μεμβράνη, καθώς παραμένουν στην κορυφή γιατί έχουν μικρότερη πυκνότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα λίτρο λαδιού μολύνει 1000 λίτρα νερού και δυσχεραίνει την ανταλλαγή οξυγόνου μεταξύ αέρα και νερού, με αρνητικές συνέπειες για όλα τα είδη ζώων και φυτών που ζουν σε αυτό.

► Συνδράμει έμμεσα στην παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει το ντίζελ ή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες αναλογίες με αυτό, καθώς έχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχει αποδειχθεί ότι 1 λίτρο χρησιμοποιημένου λαδιού παράγει 0,90 λίτρα βιοντίζελ.

► Συμβάλει, ως συνέπεια των παραπάνω, στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

► Ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε θέματα ανακύκλωσης

► Επιφέρει ενίσχυση του Δήμου από πιθανά ανταποδοτικά οφέλη.

Σημεία συλλογής τηγανέλαιου:

Δημαρχείο Χαλανδρίου

Πλατεία Χαλανδρίου (απέναντι από το ανεγειρόμενο δημαρχείο επί της 25ης Μαρτίου)
Πλατεία Κιοσσέ (Πολύδροσο)
Ζαν Μωρέας & Κόδρου (Αγ. Βαρβάρα)
Προφήτης Ηλίας (Πολύδροσο)
Πάρκο Ποταμού Καλαμά (Συνοικισμός)
Αθλητικό Κέντρο «Π. Παπαγιαννόπουλος» (Παπαγιαννοπούλου 1, πεζόδρομος, από Αποστολοπούλου 60)

Αθλητικό Κέντρο «Μ. Παπαδάκης» (Σαρανταπόρου & Σοφοκλή Βενιζέλου)
Τυμφρηστού & Ιωαννίνων (Τούφα)
Ολύμπου & Εδέσσης (Τούφα)
Ηρακλείτου & Αγράμπελης (Πάτημα)
5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (Πάτημα)

Διαβάστε περισσότερα:

Έρευνα της διαΝΕΟσις: Tι πιστεύουν οι Έλληνες το 2022 – Ποιες απόψεις κυριαρχούν

Ανακαλούνται τα αυγά Kinder στην Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή