Συνέντευξη στον Γιάννη Αλεξόπουλο (info@vupu.gr)

Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον ασφαλιστικό τομέα, συζητείται ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αναζητείται ακόμα το καλύτερο μοντέλο συμπόρευσης.

Ο Μάρκος Ροντογιάννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ionios New Agency, ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία στην Αττική, με έδρα το Μαρούσι και πανελλαδική παρουσία, μιλάει στο vupu.gr και δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας στην ασφαλιστική βιομηχανία, για τον ρόλο των ασφαλιστικών πλατφορμών, πώς η πανδημία αλλάζει τον ασφαλιστικό χάρτη και όχι μόνο.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο vupu.gr

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες καταστροφές περιουσιών και απώλειες ζωών από φυσικά φαινόμενα. Πόσο ευέλικτη είναι η ελληνική ασφαλιστική αγορά, ένας πολύπαθος ιδιωτικός τομέας -λόγω οικονομικής κρίσης- να στηρίξει τους πληγέντες;

«Είναι θλιβερό πραγματικά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στον κόσμο και παρόλο που οι Ασφαλιστικές Εταιρίες είναι πανέτοιμες με ελκυστικά –ευέλικτα Προγράμματα, παραμένει μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που προστατεύει την Ζωή του, την Υγεία του και την Περιουσία του. Θεωρώ ότι, η Πολιτεία και οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, αλλά και εμείς οι Διαμεσολαβητές, έχουμε μερίδιο ευθύνης για το επικοινωνιακό κομμάτι».

Πόσο έχει επηρεαστεί η ασφαλιστική αγορά από την εισαγωγή νέων αυτοματοποιημένων πλατφορμών στον κλάδο της ασφάλισης;

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ναι, είναι μια αλλαγή στον χώρο της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, τόσο από τις Εταιρίες, όσο και από τους Διαμεσολαβητές. Σαφώς και έχει πραγματικά πάρει ένα μερίδιο Αγοράς, αλλά, σίγουρα, από συγκεκριμένο Target Group, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ίσως με συγκεκριμένη νοοτροπία. Παρατηρείται το φαινόμενο που βλέπουμε, ότι οι πελάτες του INTERNET, δεν πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αγορά. Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχει μια μερίδα πελατών που γυρνάει σε κάθε ανανέωση, από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και το λυπηρό είναι ότι μειώνονται τα ασφάλιστρα, τα οποία δυστυχώς 2% σε σχέση με ΑΕΠ τα γνώρισα πριν 30 χρόνια, 2% είναι και σήμερα»

Ποια νέα δεδομένα φέρνει η πανδημία στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης; Πιστεύετε ότι η πανδημία θα αλλάξει τον «χάρτη» της ασφαλιστικής αγοράς;

«Η ανάγκη της προβολής στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η χρήση της Τεχνολογίας, το Digital Marketing, τα Προσωπικά Δεδομένα και η ανάγκη για νέους τρόπους επικοινωνιακών δεξιοτήτων, θα φέρουν αλλαγές στην Διαμεσολάβηση καταρχήν και κυρίως έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές στις Ασφαλιστικές Εταιρίες, λόγω της τηλεργασίας και την απομακρυσμένης εργασίας η οποία κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα»

Τι αλλάζει την ασφαλιστική αγορά

Πώς βλέπετε το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ιδιαίτερα μετά την Covid εποχή;

«Η Πανδημία, ευαισθητοποίησε τον κόσμο και του δημιούργησε ανάγκες, όπως είναι η Αποταμίευση και η Υγεία του. Βλέπουμε κάθε τι άσχημο που συμβαίνει στην Ελλάδα και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που θα θωρακίσουν τον Άνθρωπο, την Οικογένεια, την Περιουσία και ότι είναι αυτό που δεν θα αλλάξει το Κοινωνικό του Status, σε κάθε απρόβλεπτο γεγονός. Συνεπώς, αισιόδοξο βλέπω το μέλλον στην Ασφαλιστική Αγορά. Μεγάλη συμμετοχή στην αλλαγή νοοτροπίας έχουν και οι φυσικές καταστροφές που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αν, μάλιστα, υπήρχε και μια συνδρομή υποχρεωτικών Ασφαλίσεων από την Πολιτεία για κατοικία, περιουσία και να εκπίπτουν όλα τα ασφάλιστρα από το εισόδημα, θα άλλαζε ο χάρτης γενικότερα και θα βλέπαμε μια ανάκαμψη Ασφαλίστρων- σε σχέση με το ΑΕΠ».

Ιδιωτική και Δημόσια ασφάλιση

Ποιος είναι ο χώρος που διεκδικεί η ιδιωτική ασφάλιση στην «πίτα» της Δημόσιας ασφάλισης; Σε ποιους τομείς θα μπορούσε να υπάρξει «πάντρεμα» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;

«Αν και δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος διότι εγώ προσωπικά θα ήθελα να είναι όλα Ιδιωτικά στην Ελλάδα – τίποτα Δημόσιο-και πιστεύω ότι θα έρθει κάποτε αυτή η ημέρα. Πιστεύω, πάντως, πως μία σύμπραξη στον τρίτο Πυλώνα Σύνταξης θα ήταν μία καλή αρχή και λιγότερο σε όλα τα υπόλοιπα. Σε όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουν οι Νόμοι, οι δομές του Κράτους και η συνείδηση των ανθρώπων, καθώς και η νοοτροπία τους».