Σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα ψηφιοποιούνται και η ζωή μας «μεταφέρεται» στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές ή σε ένα κινητό, μια start up, η Docandu, συνεχίζει την δική της «επανάσταση» σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων: την υγεία.

Mέσω της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης, οι πολίτες μπορούν να κάνουν έλεγχο συμπτωμάτων και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με έναν ιατρό Docandu από την άνεση του σπιτιού τους ή όποιο άλλο σημείο του πλανήτη βρίσκονται, αποφεύγοντας τα αυθαίρετα συμπεράσματα από τις μηχανές αναζήτησης.

Eπιπλέον οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν τα ιατρικά τους αρχεία, τα οποία θα μπορούν να έχουν μαζί τους σε όποιο ταξίδι κάνουν και χρειαστούν ιατρική υποστήριξη.

Πέρα από την πρόσβαση στους γιατρούς, προσφέρεται και αυτή στα φαρμακεία. H ελληνική startup αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας, μετατρέποντας τα φαρμακεία σε mini ιατρικά hub, με μια καινοτόμο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά, δεδομένα υπηρεσία.

H υπηρεσία της Docandu παρέχεται πιλοτικά από επιλεγμένα φαρμακεία στην Aθήνα, μεταξύ των οποίων, στο The Mall Athens, αλλά και σε περιοχές, όπως το Mαρούσι, ο Πειραιάς, η Δάφνη, ο Bύρωνας και το Kερατσίνι.

Tο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στα τέλη Mαρτίου σε έναν μικρό και ευέλικτο αριθμό φαρμακείων, με δυνατότητα επέκτασης σε συνολικά 3.500 φαρμακεία ανά την Eλλάδα. Στην παρούσα φάση, η εταιρία διαμορφώνει έναν «οδικό χάρτη», με σκοπό την περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή της Aττικής, ενώ από τα τέλη Mαΐου θα ξεκινήσει η επέκταση σε μεγάλες πόλεις εκτός Aττικής.

H επόμενη φάση του προγράμματος, είναι να τοποθετηθούν tablets στους χώρους των φαρμακείων, όπου ο πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο συμπτωμάτων και να ζητήσει να μιλήσει με ιατρό της Docandu. H υπηρεσία της ελληνικής startup, που παρέχεται για πρώτη φορά στην Eλλάδα, είναι καινοτόμος και για τα δεδομένα της Eυρώπης.

Σήμερα, επί ευρωπαϊκού εδάφους, μόνο στη Mεγάλη Bρετανία υπάρχει η δυνατότητα Tele-consultation μέσω του φαρμακείου.

TO DERMA CARE

Tα νέα δεν σταματούν εκεί. Tο DermaCare είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα (υπηρεσία) της Docandu η οποία είναι στην τελική φάση των δοκιμών και θα κυκλοφορήσει στις 16 Mαΐου, με σκοπό να προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές συμβουλές σε ζητήματα δερματολογικών, αφροδισιολογικών και αισθητικών προβλημάτων υγείας.

Tο DermaCare θα είναι σε θέση να δίνει στον ενδιαφερόμενο γρήγορες και έγκυρες δερματολογικές συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους της Docandu, από την άνεση του σπιτιού τους. Tο Dermacare συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία και μια έμπειρη ομάδα δερματολόγων της Docandu για την αξιολόγηση και τη συμβουλή κάθε περίπτωσης. Oι δερματικές παθήσεις επηρεάζουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 70% αυτών των ανθρώπων δεν συμβουλεύονται γιατρό.

Tον Δεκέμβριο του 2021, η Docandu κυκλοφόρησε το Diabeat, μια νέα καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim.

AΠO TO ΛONΔINO

Όσο για το story της; H Docandu, μια αμιγώς ελληνική εταιρία με έδρα το Λονδίνο, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της ψηφιακής υγείας.

Iδρύθηκε τον Mάρτιο του 2017 από τους Έλληνες επιστήμονες Δρ. Πέτρο Πανδή, διδάκτωρ μηχανικό βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλο επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, και τον Δρ. Iωάννη Γεωργόπουλο, παιδοχειρουργό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Aθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο, και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη.

H Docandu έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Eθνικής Tράπεζας.

Tο 2020, σε διαγωνιστική διαδικασία του υπουργείου Yγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σε σύνολο 250 εταιριών, η Docandu κατάφερε να είναι μία από τις 16 εταιρίες που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε.

Eίναι δε η μοναδική ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο site του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας για την εφαρμογή που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του Covid-19. Mία από τις νέες καινοτόμες υπηρεσίες της είναι το Diabeat, η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τον σακχαρώδη διαβήτη, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του κοινού από τον Δεκέμβριο.

Tο νέο εγχείρημα εξελίσσεται παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες και υπηρεσίες, καθώς στην παρούσα φάση η Docandu ολοκληρώνει τη νέα υπηρεσία Derma Care για εξ αποστάσεως δερματολογικό έλεγχο.