Καταστήματα κλειστά, εμπορικοί δρόμοι και πλατείες έρημοι, επιχειρηματίες και καταστηματάρχες στα πρόθυρα καταστροφής και εργαζόμενοι σε απόγνωση. Είναι η εικόνα που συνθέτει το αποτύπωμα της κρίσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο lockdown να είναι ακόμα πιο δύσκολο για όλους και ένα μέλλον αβέβαιο, χωρίς φως να διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να χάνουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων των Δήμων των Βορείων Προαστίων περιγράφουν με «μελανά χρώματα» την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Μαρούσι: 700 καταστήματα κλειστά – 1.500 έμποροι και εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον

Ξεπερνούν τα 700 καταστήματα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου (Ε.Σ.ΑΜ.), ενώ στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι -έμποροι και υπάλληλοι- περισσότερα από 1.500 άτομα, με τον πρόεδρο Γιάννη Νικολαράκο, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι περίπου το 20% των καταστημάτων δεν θα ανοίξει ξανά, ενώ πολλά εκ των υπολοίπων που θα ανοίξουν, θα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Γιάννης Νικολαράκος
Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου
Πρόεδρος Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου

«Η αγορά του Αμαρουσίου δεν επηρεάστηκε απλά, σχεδόν καταστρέφεται. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο όπου τα καταστήματα κλείνουν. Το Μαρούσι έχει τοπική αγορά που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δουλεύουμε με προσωπική πελατεία οπότε το e shop δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το φυσικό μαγαζί. Ακόμη και τα μαγαζιά εστίασης που θεωρητικά είναι ανοιχτά, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να κρατηθούν μόνο με παράδοση κατ’ οίκον» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολάρας.

Αναφερόμενος στη πιθανή άρση των περιοριστικών μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων, επεσήμανε πως οι έμποροι στο Μαρούσι γνωρίζουν πως να κρατούν τους πελάτες τους δίνοντας το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή.

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει και θα βρούμε πάλι τον βηματισμό μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και τα αποθέματά μας έχουν εξαντληθεί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούμε, όμως η ζημιά έχει γίνει και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Γεγονός είναι ότι ο εμπορικός κόσμος θα πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που δουλεύει και να προχωρήσει ένα βήμα κυρίως με σύμμαχο την τεχνολογία» σημειώνει ο κ Νικολαράκος.

Χαλάνδρι: Η παρατεταμένη κρίση του κορωνοϊού φέρνει λουκέτα

Μεγάλα προβλήματα από την πανδημία αντιμετωπίζει και η επιχειρηματική αγορά του Χαλανδρίου με τους 1500 εργαζόμενους να αγωνιούν για το μέλλον. Ήδη η πρώτη καραντίνα προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα περίπου 650 καταστήματα του Χαλανδρίου, με το δεύτερο lockdown να μην αφήνει πολλά περιθώρια και ελπίδες για ανάκαμψη του τζίρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλυα» Χρήστο Ευαγγέλου, το 10-15% των καταστημάτων ήδη έχει φτάσει στα όρια της αντοχής, ενώ ήδη τον Οκτώβριο 10-12 καταστήματα οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Πολλά καταστήματα κατέφυγαν στη δημιουργία ιστοσελίδων για online πωλήσεις, ωστόσο, το εγχείρημα κατέστη δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει εργαλείο επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό, ως εκ τούτου το μέτρο αυτό δεν απέδωσε.

«Σε μια αγορά που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την λειτουργία των mall, η καταιγίδα των δυσμενών εξελίξεων που φέρνει ο Covid δυσχεραίνει περαιτέρω τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Η αγορά απαιτεί σταθερότητα και ηρεμία με ουσιαστικά και εύχρηστα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ΑΜΕΣΑ το σύνθημα της επανεκκίνησης. Οι συνάδελφοι μετά τον Μάιο που επετράπη η λειτουργία των καταστημάτων μας υπήρξαν απολύτως συνεπείς ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με σεβασμό στους καταναλωτές και τους εργαζόμενούς τους, και περιμένουν από την Πολιτεία να επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλυα», Χρήστο Ευαγγέλου.

Αγία Παρασκευή: 1.000 εργαζόμενοι στον «αέρα»

Στα 240 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο Σύλλογος Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ), τα οποία απασχολούν συνολικά περίπου 1000 άτομα, παράλληλα εκπροσωπεί και το σύνολο των επαγγελματιών στην Αγία Παρασκευή, περίπου 800 καταστήματα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΝΕΒΑΠ, Στέργιος Ανυφαντής, το κύριο πρόβλημα που δεν λύθηκε ούτε στο πρώτο lockdown, ήταν και είναι τα λειτουργικά έξοδα ενός καταστήματος, ενώ από ότι φαίνεται αυτός θα είναι και ο λόγος που κάποια μαγαζιά θα κλείσουν.

«Ξεκινήσαμε μια δράση από την Άνοιξη την οποία συνεχίζουμε και τώρα, με επαγγελματίες που δεν χρεώνουν μεταφορικά (στην Αγία Παρασκευή) για όσο κρατάει η καραντίνα. Γίνεται αρκετή διαφήμιση και έχει ανταπόκριση αλλά η κατάσταση είναι άσχημη στην αγορά. Σίγουρα υπάρχουν και τοπικά προβλήματα αλλά αυτά δεν έχουν να κάνουν με τη πανδημία. Μερικά είναι καινούργια, και μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να εστιάσουμε στην στήριξη των επαγγελματιών με σκοπό να μην κλείσει κανένα μαγαζί, και μετά όλοι μαζί, και με τη Δημοτική Αρχή να δούμε τα τοπικά. Αρκετοί επαγγελματίες αποκλειστήκανε από την επιστρεπτέα προκαταβολή με μαγαζιά που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Στις επιχειρήσεις που πλήττονται είναι λογικό να υπάρχουν αξιολογήσεις του τζίρου, αλλά αυτές που έκλεισαν θα πρέπει να επιδοτηθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία» τονίζει ο Στέργιος Ανυφαντής.

Οι καταστηματάρχες εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις αγορές των Χριστουγέννων, η αβεβαιότητα όμως για άρση των περιοριστικών μέτρων κυριαρχεί.