Με νέα εγγυοδοτικά προγράμματα και «Γέφυρα 2» θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.

Η «Γέφυρα 2» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προορίζεται στα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Στόχος της «Γέφυρας 2» θα είναι να παράσχει κρατική επιδότηση στα επιχειρηματικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του Covid, μη λειτουργώντας ή με πτώση του τζίρου τους το 2020, και παράλληλα δεν έχουν επωφεληθεί από άλλα κρατικά προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα της «Γέφυρας 2» έχει τύχει ευνοϊκής αποδοχής από τους Θεσμούς και το πρόγραμμα σχεδιάζεται με τους ίδιους όρους επιδότησης που ισχύουν για τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων του προγράμματος «Γέφυρα» (για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται ανακοίνωση για την πορεία των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο 2020).

Στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Γέφυρα» η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Στόχος για το «Γέφυρα 2» είναι να μπορέσει να εφαρμοστεί τον Απρίλιο, καλύπτοντας, με πόρους από το ΕΣΠΑ, κεφάλαιο και τόκους επιχειρηματικών δανείων (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος του υφιστάμενου «Γέφυρα 1» για τις επιδοτήσεις των δανείων (συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία) δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έχει υπολογιστεί σε 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Πως υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στους φόρους το 2021

Οι 10 ελληνικές startups που συγκέντρωσαν κεφάλαια 115 εκατ. ευρώ