Μάσκες στα σχολεία: Πότε θα τις βγάλουν τα παιδιά – Φόβοι Τσιόδρα για νέα παραλλαγή
Το χρονικό ορίζοντα για την απελευθέρωσε από τις μάσκες από τα σχολεία προσδιόρισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του «Αγλαΐα Κυριακού», Μαρία Τσολιά.
Η κ. Τσολιά μίλησε σε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της πανδημία για τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα η κ. Τσολιά ανέφερε πως, «το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία, μέχρι τότε σίγουρα τις κρατάμε».
Η ίδια εξήγησε ότι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θέλει να ελευθερώσει τα παιδιά από τη χρήση της μάσκας και «θα το κάνουμε σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας» ενώ ειδικά για την τελευταία περίοδο παρατήρησε ότι υπάρχει μικρή αύξηση εισαγωγών κυρίως παιδιών τα οποία ως βασικό σύμπτωμα έχουν τον πυρετό, χωρίς, δηλαδή, σοβαρά περιστατικά».
Η κυρία Τσολιά αναφέρθηκε και στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά μετά από νόσηση με covid-19 002 (misc) λέγοντας ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 120 περιστατικά από τα οποία το 40% αφορούσε μυοκαρδίτιδες και το 7% ανευρύσματα στεφανιαίων.
«Δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον και τον κίνδυνο για misc, τα προηγούμενα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Δέλτα» εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Η Μαρία Τσολιά είπε ακόμα ότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα τις μακροχρόνιες συνέπειες στο καρδιαγγειακό των παιδιών «ξέρουμε όμως ότι το εμβόλιο προστατεύει κατά 91% από το σύνδρομο».
Σωτήρης Τσιόδρας: Φόβοι για νέα παραλλαγή του covid
Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.
«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νοσηλείες -ακόμη και με την Όμικρον- δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100 χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», προειδοποίησε.
Ακόμη, τόνισε ότι «καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Διαβάστε περισσότερα:
Έκτακτες ενισχύσεις πριν από το Πάσχα – Τα ποσά και οι δικαιούχοι