Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα διεξαχθούν στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Πρίπιατ, την ώρα που οι σκληρές μάχες συνεχίζονται επί ουκρανικού εδάφους για πέμπτο 24ωρο.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έδειξε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν «χωρίς προϋποθέσεις».

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώ εξέπνεεε το τελεσίγραφο της Μόσχας.

Σε δήλωση από το γραφείο του ο κ. Ζελένσκι αποσαφήνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν “χωρίς προϋποθέσεις” κοντά στον ποταμό Πρίπιατ.

Απαισιοδοξία από τον Ζελένσκι πριν τη συνάντηση

Αυτό, εξάλλου, φάνηκε και από τα λεγόμενα του ίδιου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Το μεσημέρι της Κυριακής, το CNN μετέδωσε πως ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Γιένιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί, 28 Φεβρουαρίου, στο Πριπιάτ των λευκορωσο-ουκρανικών συνόρων.

Την είδηση για τις συνομιλίες επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, η οποία έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ανάρτησή του: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πριπιάτ».

Ωστόσο, το Associated Press λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σε απροσδιόριστη τοποθεσία στα σύνορα, χωρίς να δίνει ακριβή ώρα για τη συνάντηση.

Ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Ολα αυτά, βέβαια, στη σκιά ακόμη μίας εκτός ορίων απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας επιθετικά σχόλια κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Γενικό Επιτελάρχη Βαλερι Γκερασίμοφ, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Δύση όχι μόνον προβαίνει σε μη φιλικές κινήσεις στον τομέα της οικονομίας, αλλά ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου

Ουκρανία: Πάνω από 300.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα – Νέα καραβάνια από εβδομάδα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως τις 4 Μαρτίου