Την επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στους 3 μήνες αντί στο εξάμηνο, για τους πολίτες από 18 ετών και άνω, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό της 3ης δόσης άνοιξε την Παρασκευή λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ενώ σταδιακά περνούσαν όλα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών εξέτασε δύο βασικά δεδομένα για να προχωρήσει τελικά στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Πρώτον, τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Omicron.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Τρέχει ο εμβολιασμός

Σημειώνεται πως από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν κλειστεί 50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες άνω των 60, με συνέπεια να καλυφθεί μέσα σε τρεις ημέρες “το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι”, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του.

Χθες μόνο κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω.

Διαβάστε περισσότερα:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Συνταγματική υποχρέωση να εμβολιαστούν οι γιατροί

Εγκυμοσύνη: Κορίτσι ή αγόρι; – Πως η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει το φύλο του παιδιού

Diabeat: Η εφαρμογή της Docandu για τη διάγνωση και καταπολέμηση του Σακχαρώδη Διαβήτη