Παράταση τριών μηνών παίρνει το  voucher των παγίων δαπανών για να εξοφλήσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, κρατικά «κουπόνια» αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022.

Το «παράθυρο» της παράτασης άνοιξε χθες ο Υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις «εάν πρέπει να επεκταθεί για λίγο το 2022» ο συμψηφισμός για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν συμψηφιστεί φόροι και εισφορές περίπου 250 εκατ. ευρώ για τις 31.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για το τελευταίο δίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα συμψηφιστούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που αγγίζουν τα150 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος των παγίων δαπανών θα μείνουν αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν θα προλάβει να εξαργυρώσει ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιταγής. Με αυτό το δεδομένο, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει τη δυνατότητα συμψηφισμών έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως. Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τις φορολογικές οφειλές το δικαίωμα έκπτωσης εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α)από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝΦΙΑ,

γ) από ΦΠΑ,

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Στην λίστα των επιχειρήσεων που καλύπτονται από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών περιλαμβάνονται 10.356 επιχειρήσεις εστίασης, 4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάνδρι: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη – Ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τεκμήρια: Χωρίς εξαιρέσεις φέτος – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Πεντέλη: Ο Δήμος συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης