Στην «πρέσα» οι ανεμβολίαστοι: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας – Από 13 Σεπτεμβρίου η ισχύς τους (vid) (upd)

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας, τόνισε. Αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είανι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν

 • Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωρά, χωρίς καμία παράταση η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί
 • Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους ιδιώτες γιατρούς και για τους φαρμακοποιούς

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Όλοι οι εργαζόμενοι, πλην συγκεκριμένων κατηγοριών, υποχρεώνονται σε ένα rapid test την εβδομάδα, με ίδια δαπάνη σε πιστοποιημένο κέντρο.
 • Το κόστος του rapid test ανέρχεται στα 10 ευρώ
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση και τις τηλεοπτικές παραγωγές υποχρεώνονται σε δύο rapid tests σε εβδομαδιαία βάση. Το κόστος επιβαρύνει τους ίδιους
 • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές υποχρεώνονται σε δύο self tests την εβδομάδα
 • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές υποχρεώνονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα με δική τους δαπάνη
 • Οι ταξιδιώτες με αεροπλάνο ή πλοίο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι άνω των 17 ετών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται σε rapid tes και οι κάτω των 17 σε self test. Και τα δύο γίνονται με δαπάνη των πολιτών
 • Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ δωρεάν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί.

Τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2020:

 • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνών.
 • Σε γήπεδα μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες με πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνών
 • Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνών. Εν προκειμένω, επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι, οι οποίοι όμως έχουν υποβληθεί με ίδια δαπάνη σε rapid test 48 ώρες πριν.
 • Στα κλειστά γυμναστήρια μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνών, αλλά και ανεμβολίαστοι οι οποίοι όμως έχουν υποβληθεί με ίδια δαπάνη σε rapid test 48 ώρες πριν.
 • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.
 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας επανέρχεται τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Πληκτρολόγησε και πάτα enter για αναζήτηση

vupu.gr Θέλεις να λαμβάνεις ενημερώσεις και να μαθαίνεις πρώτος όσα συμβαίνουν στα Βόρεια Προάστια;
Απόρριψη
Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις