Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές.

Η Εφορία έχει αρχίσει να «ξεσκονίζει» τα στοιχεία που έχουν δοθεί για τις επιστρεπτέες, και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS τα ειδοποιητήρια για τα ποσά που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, και ποια ποσά θα πρέπει να επιστρέψουν.

Το θέμα αφορά σε 700.000 επαγγελματίες.

Η πληρωμή θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν από 01/01/2022, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα υπάρχει έκπτωση 15%

Οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη μείωση τζίρου, έχουν προχωρήσει στην υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, έχουν ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ, έχουν εκδώσει τιμολόγια σε διαφορετική ημερομηνία ή έχουν προχωρήσει σε «περίεργες» προσλήψεις».

Αν διαπιστωθεί απάτη, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν και ο φάκελος θα πάει στον εισαγγελέα.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν φόρο

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παρόλα αυτά όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι λιγότεροι αυτοί που θα πληρώσουν φέτος φόρο, καθώς εξαιτίας της πανδημίας είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.245.986 δηλώσεις. Επιπλέον φόρος προκύπτει 1 στους 4 (26,7% συνόλου), δηλαδή 332.873 δηλώσεις με τον μέσο φόρο να είναι 551 €.

Πάνω από έναν στους δύο έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά, και συγκεκριμένα 703.764 δηλώσεις (56,5% συνόλου).

Επίσης παρατηρείται επιστροφή φόρου σε 209.349 δηλώσεις (16,8% συνόλου), με μέση επιστροφή: 203,9 €.

Σημειώνεται ότι η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι στις 28 Ιουλίου, με την πληρωμή να γίνεται σε 8 δόσεις, και η δεύτερη είναι στις 27 Αυγούστου, σε επτά δόσεις, με την πρώτη δόση να είναι διπλή.

Διαβάστε επίσης:

Εκκρεμείς συντάξεις: Δικηγόροι και λογιστές θα αναλαμβάνουν την έκδοση συντάξεων

Μετακίνηση στα νησιά: Τα έγγραφα που θα χρειαστείτε από τη Δευτέρα 5/07 – Ποια νησιά εξαιρούνται των μέτρων

Κορωνοϊός: 761 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι – Αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα»